Zederikse ozb gaat volgend jaar niet omhoog

zederik • De onroerendezaakbelasting (ozb) in de gemeente Zederik blijft volgend jaar op hetzelfde niveau. De geplande stijging van vijf procent ging maandag van tafel.

Een amendement van CDA en SGP hiervoor kreeg steun van VKG Zederik en de PvdA. Ralf Krämer (PvdA): "Het ligt voor de hand in de huidige situatie de ozb niet te laten stijgen." In de wijziging van het raadsvoorstel werd ook opgenomen dat in 2018 en 2019 de stijging van vijf naar twee procent gaat. Het college van burgemeester en wethouders had de raad voorgesteld om de ozb alleen in 2017 niet met vijf, maar met twee procent omhoog te laten gaan. Dat ging de twee christelijke partijen niet ver genoeg. "Het is verantwoord om deze belasting te matigen", stelde Arie den Besten (CDA). En Evert Geluk: "Als je een goed gebaar wilt maken, dan moet je het ook goed doen."

ChristenUnie en VVD gingen niet mee. Zij betitelden het voorstel van CDA en SGP als 'jojo-beleid'. "Dat is het zeker niet", reageerde Geluk. "Ik vind die kwalificatie vervelend. Vorig jaar deed de VVD eenzelfde voorstel, al werd dat toen niet aangenomen."

Dezelfde benaming gaf wethouder Wim Mulckhuyse eraan. Hij voelde niets voor de aanpassing. "Vergeet niet dat twee procent ozb voor Zederik jaarlijks structureel 54.000 euro betekent, terwijl het per inwoner om ongeveer 7 euro gaat. Het is dus voor onze inwoners niet schokkend, maar voor de gemeente als geheel wel. Ik denk ook aan de harmonisatie met de gemeenten Vianen en Leerdam in het kader van de komende herindeling. Zederik bevindt zich met deze lasten nu in de middenmoot. Als we de ozb nu op deze manier veranderen, kan het zomaar zijn dat onze inwoners straks veel meer moeten gaan betalen. U zult straks uit moeten gaan leggen waarom dat dan moet." Waarop CDA-er Maks van Middelkoop reageerde: "Als u naar de cijfers kijkt, zult u zien dat Zederik zeker niet de laagste is. We blijven als enige onder het landelijk gemiddelde qua woonlasten en dat willen we graag zo houden."


Geurt Mouthaan