• Kinderen beschilderen de Heukelumse stadswal.
• Kinderen beschilderen de Heukelumse stadswal. Foto: Levien Vermeer

Kinderen beschilderen stadswal

heukelum • Kinderen van Heukelumse basisscholen mochten woensdagmorgen de constructiemuur van de stadswal te beschilderen.

Stichting Stadswal Heukelum heeft als doel ruim vijfhonderd meter van de uit 1230 daterende stadswal aan de zuidzijde terug te brengen. Initiatiefnemer en voorzitter Dick van Dijk heeft daarvoor in 2012 een burgerparticipatieplan ingediend bij gemeente Lingewaal. Vorige week woensdagmorgen verzamelen veertig leerlingen van de Heukelumse basisscholen De Wegwijzer en De Rietput zich met hun leerkrachten bij de constructiemuur, die ze mogen gaan beschilderen.

Medewerker ruimtelijke zaken Adri Damsteeg is op de scholen geweest om het project 'Palet van Heukelum' toe te lichten, waarmee de stichting geschiedenisbeleving wil creëren. Hij benadrukt nog maar eens: "Alle eer gaat naar de vrijwilligers van de stichting, de gemeente treedt alleen faciliterend op."

Liniaal

David en Rosanne vinden geschiedenis "het leukste vak dat er bestaat". Zij schilderen een schip uit de tachtigjarige oorlog, geïnspireerd door een schilderij in de klas. Juf Corina Mijs heeft de kinderen na laten denken over de vraag: wat wil je achterlaten op de muur? Wethouder Ed van Sambeek, die het startsein voor het project gaf, weet dat de kinderen hun eerder gemaakte tekening nu als ontwerp en sjabloon gebruiken. "Sommigen hebben zelfs een liniaal bij zich", zegt hij lachend. De creaties zullen niet lang te zien zijn, maar worden wel bewaard voor het nageslacht, omdat de constructiemuur verdwijnt achter het metselwerk. Maar dat vinden de kinderen alleen maar interessant. Rosanne zegt: "Als ze in de toekomst gaan graven omdat ze weer een mooiere muur willen maken, dan herinneren ze zich het jaar 2016. Maarten en Damian hebben afgesproken dat ze zogenaamde 'pokeballs' van Pokemon Go op de muur gaan verven. Lise, Hanna en Dolores zijn zich ervan bewust dat het Palet-project niet alleen met de verleden en tegenwoordige-, maar ook met de toekomende tijd te maken heeft.

Fluitje

Helemaal in stijl fluit Adri Damsteeg op een koperen fluitje uit de zeventiende eeuw om de pauze te markeren. "Voor deze gelegenheid mocht ik dat uit het gemeentehuis meenemen." Juf Corina zegt: "Ik ben boven verwachting verrast hoe kleurrijk het geheel geworden is."

Meester Martijn Verweij merkt op dat elk kind een oorkonde ontvangt. "Daar komt een was-stempel op, dat in vroeger eeuwen op officiële documenten werd gezet." Een fotoreportage van het project wordt geplastificeerd in een koker in de grond begraven, bij wijze van tijdscapsule.


Levien Vermeer