• Verhalen over historisch Herwijnen vulden de avond.
• Verhalen over historisch Herwijnen vulden de avond. Foto: aangeleverd

Reis door Herwijnen

herwijnen • Dorpshuis De Poort was zaterdag tot de laatste stoel bezet voor de avond die historische vereniging Den Ouden Dijk en muziekvereniging Wilhelmina samen hadden georganiseerd.

Hoe indrukwekkend het is als 'de stroom zit', wat voor kabaal het maakt als kwajongens het treintje bij 'd'n oven' laten ontsporen, wat er gebeurt als je op school náást je stoeptegel stond: het werd zaterdag allemaal verteld in smeuïge, vaak herkenbare verhalen. Muziekvereniging Wilhelmina speelde vervolgens steeds toepasselijke muziek, terwijl de bezoekers op grote schermen konden kijken naar oude en nieuwe beelden van Herwijnen.


Sipke Stol had de beelden zo gemonteerd dat ze goed pasten onder de muziekstukken. Ondersteund door het koor van de historische vereniging werd ook uit volle borst samen gezongen, zoals het 'Herwijns volkslied' over dat kleine dorpje met huizen langs een kronkeldijk, appelbomen en 's nachts getjoeker van een boot. Op deze avond werd overigens ook meteen geschiedenis geschreven: dirigent Arjen Bos nam na ruim twintig jaar afscheid van Wilhelmina.