• Archieffoto van het duel tussen Heukelum en LRC van afgelopen jaar.
• Archieffoto van het duel tussen Heukelum en LRC van afgelopen jaar. Foto: Jeroen de Bruin

Deelnemersveld Proxsys Cup verrast

regio • Brakel wel, Sliedrecht, Ameide en andere regioclubs doen dit jaar niet mee aan de Proxsys Cup. De 24 clubs die het dichtst bij sporthal De Oosterbliek in Gorinchem liggen, mogen meedoen aan de eerste editie van het nieuwe zaalvoetbaltoernooi.

Zes verenigingen, waaronder Hardinxveld en VVAC, vallen buiten de boot, maar mogen met de tweede editie wel meedoen. Mede-organisator Michiel van Zanten: "Na verloop van tijd werd duidelijk dat we het toernooi een zo regionaal mogelijke uitstraling wilden geven. We denken dat we met deze opzet de beste keuze hebben gemaakt voor de regio." In de nieuwe opzet zijn clubs als Brakel en Sparta'30 er wel bij, maar vallen 'vaste' deelnemers als Sliedrecht, Ameide, Groot-Ammers, Haaften en HSSC'61 buiten de boot. Almkerk en Vuren, in de laatste editie van de Champions Cup als vierde geëindigd, zijn wel vertegenwoordigd. De zes clubs op de wachtlijst stromen volgend jaar in. Zij vervangen dan de zes ploegen die straks tijdens de eerste editie als laatste in hun poule eindigen. De zes reserves zijn: Herovina, Hardinxveld, Zuilichem, VVAC, Achilles Veen en Roda Boys. Mocht een uitgenodigde vereniging niet willen deelnemen, dan komt Herovina als eerste vervanger in aanmerking. Als er één van de 24 A-keuzes wegvalt en deze plek wordt opgevangen door een club uit de wachtrij, kan ook Dussense Boys een uitnodiging verwachten. Zij worden dan toegevoegd aan de zes 'back-upclubs'. De clubs die op dit moment in actie lijken te komen zijn: Arkel, Almkerk, Altena, Asperen, Brakel, GJS, GRC 14, Heukelum, Kozakken Boys, Leerdam Sport'55, LRC, Peursum, Raptim, Schelluinen, Sleeuwijk, Sparta'30, SteDoCo, Noordeloos, Meerkerk, SVS'65, SVW, Unitas, Vuren en Woudrichem. Arkel, dat enkele CF Jogadores-spelers in de selectie heeft, was er als een van de eerste clubs bij om het jawoord te geven. "Na het weekend verwachten we meer reacties te hebben. Vooralsnog zijn er geen afmeldingen", zegt Van Zanten. Onduidelijk is nog of Heukelum, de laatste winnaar van de Champions Cup, het toernooi aftrapt. "We starten weer helemaal 'op nul' en daardoor staat er niets vast. De loting zal meer duidelijk maken, wanneer deze plaatsvindt is nog niet bekend."

Naast een senioren- en jeugdtoernooi (JO-13, JO-17) maakte de organisatie bekend dat er mogelijk ook een damestoernooi van start gaat. "We hebben geproefd dat er behoefte was aan zo'n toernooi. We hebben ons afgevraagd of het mogelijk is en vonden ruimte in het schema. Als er genoeg draagvlak is, gaan ze overdag spelen." Dat toernooi wordt wel kleiner dan het senioren- en jeugdtoernooi. Er worden twaalf tot veertien dameselftallen uit de regio gepolst. Het is evenmin bekend of er een G-zaalvoetbaltoernooi komt. Van Zanten: "We staan er zeker voor open, maar er moet wel voldoende draagvlak zijn. Daarop zijn we ons nu aan het oriënteren. Als het nu niet lukt, dan misschien volgend jaar."