Revalidatie bij kanker nu ook in Leerdam

leerdam • Voor cliënten die tijdens en na de behandeling tegen kanker last hebben van lichamelijke en psychische klachten, is Rivas Zorggroep onlangs in Leerdam een speciaal revalidatieprogramma begonnen.

Gedurende het programma van ongeveer twaalf weken werken cliënten aan hun conditie en herstel. Ook leren zij zo goed mogelijk met hun klachten om te gaan. Het was al mogelijk om bij Rivas in Dordrecht en Gorinchem te revalideren. "De ziekte kanker heeft grote impact op het dagelijks leven van cliënten", vertelt oncologisch fysiotherapeut Mariska Froeling, een van de behandelaars die is betrokken bij het revalidatieprogramma. "Tijdens en na de behandelingen kunnen cliënten last krijgen van vermoeidheid, verminderde conditie, concentratieproblemen en problemen met relaties en werkhervatting. Om op een prettige manier verder te kunnen leven, kan het voor een cliënt nodig zijn om fysiek, emotioneel en mentaal te revalideren. Zo werken cliënten zelfstandig aan hun conditie en een gezond gewicht. Daarbij kunnen zij terugvallen op de begeleiding van zorgprofessionals. Cliënten krijgen handvatten aangereikt om zelf weer activiteiten in het dagelijks leven op te pakken."

Verschillende behandelaars zijn betrokken bij het revalidatieprogramma. Naast een revalidatiearts, staan ook een fysiotherapeut, ergotherapeut, maatschappelijk werker, diëtist en psycholoog voor de cliënt klaar. Mariska: "De cliënt geeft aan wat hij of zij zelf kan, welke problemen spelen en wat hij of zij wil bereiken. Hierbij aansluitend worden doelen gesteld en stellen we een programma voor de cliënt op." Om iedere cliënt een goede basis te geven, is het revalidatieprogramma opgebouwd uit de modules informatie, fysieke training en voeding en diëtetiek. "In samenspraak met elke cliënt stellen we doelen voor de korte en de lange termijn. Dit kunnen doelen zijn gericht op bijvoorbeeld het omgaan met de impact van kanker op het dagelijks leven of doelen op het gebied van bewegen en activiteit", aldus Mariska. Cliënten willen daarnaast mogelijk beter hun grenzen leren bewaken of zich goed voorbereiden op hun terugkeer naar het werk.