• V.l.n.r. Joop Sprong (Heukelum Aktief), Piet Frederik (Pomerans) en Hans van Haarlem (Hummeltjeshoeve).
• V.l.n.r. Joop Sprong (Heukelum Aktief), Piet Frederik (Pomerans) en Hans van Haarlem (Hummeltjeshoeve). Foto: Janneke Boogaard

Heukelum klaar om MFA te 'dopen'

heukelum • Nu zijn het nog de werkmannen die de multifunctionele accommodatie bevolken, maar zaterdag is heel Heukelum welkom bij de opening.

Drie partijen vinden hun onderdak in het nieuwe pand op de plek van het oude dorpshuis. Biljartvereniging De Pomerans is in zijn nopjes, want het nieuwe onderkomen is een slag groter. Er passen drie biljarttafels in, eentje meer dan in het oude clubgebouw. Geen overbodige luxe voor een club die alle doordeweekse avonden actief is en in de weekends regelmatig gastheer is voor officiële wedstrijden. De Pomerans heeft tien teams die meespelen in de competitie van De Twee Provinciën en drie die deelnemen aan de bondscompetitie.

Beheerder Piet Frederik is goed te spreken over het verloop van de bouw en de samenwerking tussen de verschillende partijen. "Voor ons was een eigen bar een vereiste, want de inkomsten daarvan hebben we als vereniging nodig. Dus hebben we onze oude bar mee verhuisd."

Trots laat hij ook de bestuurskamer zien, met een mooie vergadertafel en een hoek met apparatuur voor het vastleggen van wedstrijden, het bijhouden van de standen en voor de administratie.

De Pomerans is dus helemaal self supporting, maar er is wel een binnendeur naar het dorpshuis. En van daaruit weer één naar buitenschoolse opvang De Koele Kikkers en peuterspeelzaal 't Krakelingetje, onderdelen van De Hummeltjeshoeve. Eigenaren Nicole en Hans van Haarlem zijn net als Frederik blij met de manier waarop hun gedeelte van het pand tot stand is gekomen. "Het is natuurlijk geen compleet nieuwe locatie, je moet uitgaan van de bestaande situatie, maar we zijn heel tevreden met het resultaat", zegt Nicole.

De Hummeltjeshoeve bivakkeerde tijdelijk in units op het plein achter de oude speelzaal. "Zo hebben we naar elkaar en naar de nieuwe locatie toe kunnen groeien en dat was eigenlijk heel prettig. Nu de units weg zijn en de oude gebouwen worden gesloopt, gaan we een mooi plan bedenken voor het plein. Er komt veel zand, bomen en kleine dieren", kondigt Nicole alvast aan.

Het nieuwe onderkomen bestaat uit twee delen, die met elkaar in verbinding staan. "De peuters zijn er 's ochtends, de grotere kinderen voornamelijk 's middags. Ze kunnen elkaars ruimte gebruiken", legt Hans uit. Activiteiten samen met het dorpshuis zullen er niet zo vaak zijn, maar bijvoorbeeld bij de pannenkoekenmaaltijd samen met de ouderen is de doorsteek binnendoor ideaal.

In de ruimtes van het dorpshuis, dat De Krakeling gaat heten, is het nu nog een komen en gaan van bouwvakkers en leveranciers. Zaterdag moet alles spic en span zijn. Dan komt gedeputeerde Bea Schouten om 13.30 uur het pand openen. Daarna kan iedereen alle ruimtes bezichtigen. Vanaf 20:30 uur volgt een feestavond in de nieuwe Kasteelzaal.

Volgende week meer over de derde partij in de MFA: het dorpshuis, beheerd door de stichting Heukelum Aktief.


Janneke Boogaard