Aannemer oneens met kritiek, meeste problemen nu 'getackeld'

'De voorpret is bij ons verdwenen'

leerdam • Hofje vier is een half jaar bewoond, de kopers van Hofje drie van de Buitens – 'waar Leerdam het mooiste uitzicht biedt' – snakken er ook naar hun nieuwe woning in gebruik te nemen. Probleem is dat de oplevering fors is vertraagd. "Eind 2014 heeft de makelaar toegezegd dat de woningen van Hofje 3 medio april 2016 zouden worden opgeleverd", laten betrokkenen weten. Het project liep echter op diverse momenten vertraging op. Afgelopen winter lag de bouw – ondanks het uitblijven van een vorstperiode – een tijd stil. "Maar de rekeningen kwamen wél binnen." Deze zomer deed zich nieuwe vertraging voor. "Een week voor de bouwvak heeft de kopersbegeleider gezegd dat de oplevering acht tot tien weken na de vakantie plaats zou vinden. Tot onze verbazing werd deze prognose eind augustus opgerekt tot december", aldus de bewoners die zich op een forum hebben verenigd om hun ervaringen uit te wisselen.

Meerdere bewoners zijn door het uitstel van zeven, acht maanden in de problemen geraakt. Stellen hebben onderdak gezocht bij hun ouders of alternatieve huisvesting gevonden, huisraad werd opgeslagen. "Er zijn mensen die hun bruiloft of studie hebben afgestemd op hun nieuwe woning." Sommige aspirant bewoners hebben onder tijdsdruk hun oude woning met verlies verkocht. En bijna iedereen kampt met dubbele lasten. "Dat is al gauw 1000 euro per maand." Een schadeclaim heeft geen zin, omdat aannemer Van Arnhem het aantal werkbare dagen niet overschrijdt.

Volgens de bewoners is de onzekerheid het vervelendst. "Je wordt niet op de hoogte gehouden. Persoonlijk contact is er nauwelijks, we moeten het doen met een mailtje of een nieuwsbrief." En er zijn meer klachten. Afspraken over de indeling van de woningen worden niet altijd nagekomen en moeten achteraf worden hersteld en er is onduidelijkheid over de mandeligheid – de bewoners zijn mede-eigenaar van de openbare ruimte. "De communicatie is niet best. We zijn toe aan onze derde kopersbegeleider. Zaken worden niet goed doorgegeven." In Hofje vier klinken dezelfde geluiden. Bewoners zijn enthousiast over de kwaliteit van de woningen. "Uit een keuring bleek dat woningen zelden zo goed worden opgeleverd en dat de kwaliteit hoog is, maar over andere zaken zijn we minder te spreken. Afspraken en toezeggingen zijn vaag of worden niet nagekomen. We wonen hier een half jaar, pas vorige week werd de openbare verlichting geplaatst." Bewoners van Hofje drie klampen zich vast aan de enthousiaste woorden van hun buren over het woongenot. "Als we er straks wonen is deze narigheid vergeten, maar de voorpret is wel weg."

Directeur René van Arnhem wijst de kritiek van de hand. Hij stelt vast dat het een forse klus was om het oude bedrijf weg te halen. "Daar waren veel partijen bij betrokken, dat kost tijd." Van Arnhem benadrukt dat hij zich houdt aan de contracten en de daarin opgenomen afspraken. "Ik betwijfel of die oplevering van dit voorjaar zwart op wit staat. Bij zo'n lastige inbreidingslocatie kun je dat niet beloven. Dat bewoners andere verwachtingen hebben, is te begrijpen. Soms is de wens de vader van de gedachte. We hebben geprobeerd iedereen zo goed mogelijk te informeren. We streven naar kwaliteit. Dat kost tijd." Van Arnhem verwacht dat de bouw van Hofje een en twee soepeler verloopt. "Dat wordt overzichtelijker, veel problemen zijn nu getackeld." Over één ding zijn bewoners en bouwer het wél eens. "Het is de mooiste locatie van Leerdam, het wordt een fantastische wijk."