Vereniging in oprichting zoekt bestuursleden

Seniorenclub: wie wil de kar trekken?

leerdam • "We zijn op het ogenblik op zoek naar mensen die de kar willen trekken", zegt Dick Balk, één van de initiatiefnemers.

Tot drie jaar geleden was Balk nog actief bestuurder van de Leerdamse Anbo-afdeling. "Die vereniging is echter ter ziele gegaan, omdat we het niet eens waren met het hoofdbestuur in Woerden. Er ging veel geld van de leden naar allerlei management-functies en ook de verkiezing van leden van het hoofdbestuur verliep ondemocratisch, vonden wij."

Dick Balk is daarom al een tijdje bezig om een seniorenvereniging op te zetten, samen met andere enthousiaste dorpsgenoten uit Kedichem als Joke Verkaik, Adri van Gelder, Anneke van Baalen en Lummy van Stapele. "We hebben nu de voorbereidingen getroffen, maar we vinden dat anderen het stokje moeten overnemen. We zoeken mensen die hun schouders eronder willen zetten. Als je de taken goed verdeelt, moet dat voor iedereen te doen zijn."

Bingo

De behoefte aan een nieuwe seniorenvereniging is er zeker, meent Dick Balk. "Senioren willen ontspanning", zegt Adri van Gelder. "Een middagje uit, maar er is vooral behoefte om elkaar te ontmoeten."

Maar tijden veranderen, ook wat betreft de belangstelling voor bepaalde activiteiten. Balk: "Vroeger organiseerde de Anbo wekelijks een bingomiddag voor de senioren. Dan zat het werkelijk tjokvol in de kleine zaal van Het Dak. Maar in de afgelopen jaren liep de belangstelling al heel erg terug."

Dick Balk merkt dat er vooral veel belangstelling is voor de gezamenlijke maaltijden in het restaurant van Lingesteyn. "Samen eten is een heel sociaal gebeuren. We betalen 7,50 euro per persoon en dat is voor iedereen betaalbaar. En als het nodig is, ga ik de mensen zelf ophalen."

Ook worden ook nu al korte uitstapjes gemaakt, bijvoorbeeld naar de Koperen Knop. "Op het moment dat de vereniging officieel is opgericht, gaat de vereniging zich ook bezighouden met belangenbehartiging.

Subsidie

De seniorenvereniging in oprichting heeft inmiddels gesproken met de gemeente. Wethouder Arie Keppel heeft een subsidie toegezegd. "Het bedrag wordt gestort, zodra wij een echte vereniging zijn geworden", zegt Balk: "We hebben inmiddels contact met een seniorenvereniging in Zeist. Daar kunnen we heel veel van leren. Als Anbo-lid kreeg je vroeger korting op de ziektekostenpremie. De seniorenvereniging in Zeist heeft dat inmiddels ook voor elkaar gekregen. Het zou fantastisch zijn als dat in Leerdam eveneens zou lukken."

Belangstellenden die de kar van de nieuwe seniorenvereniging willen trekken kunnen contact opnemen met Dick Balk: 0183-561982 of per e-amail: dickbalk@chello.nl

Dick Aanen