Ouders slachtoffer zoeken getuigen

leerdam • De ouders van de man die op 25 augustus werd aangereden op de Emmalaan in Leerdam zijn op zoek naar getuigen van de aanrijding. De 27-jarige inwoner van Geldermalsen overleed diezelfde dag aan de gevolgen van het ongeval.

De aanrijding vond plaats toen het slachtoffer rond kwart voor acht met zijn fiets de Emmalaan wilde oversteken. Volgens getuigen zou de medewerker van het Heerenlanden College in Leerdam daarvoor nog stil hebben gestaan. Aangetoond is dat het slachtoffer niet heeft getelefoneerd en ook niet naar muziek luisterde. De ouders van het slachtoffer denken daarom dat hun zoon er van uitging dat hij veilig over kon steken. Dat maakt volgens hen de veronderstelling aannemelijk dat de bestuurder van de auto – een 36-jarige Leerdammer – met hogere snelheid dan de verkeersveiligheid toeliet, is aan komen rijden. Dat vermoeden wordt versterkt door de schade aan de auto en de ernst van de verwondingen van het slachtoffer. Volgens specialisten van het UMC is er sprake geweest van 'een heel harde klap'. In de periode direct na het ongeval was de familie overmand door verdriet, pas de afgelopen weken is de vader van het slachtoffer zich gaan bezighouden met het achterhalen van de ware toedracht van de aanrijding. Dat heeft er onder meer toe geleid dat hij een buurtonderzoek heeft ingesteld en huis aan huis heeft aangebeld bij mensen die wonen in de directe omgeving van de plaats van het ongeval. Hierbij is een aantal zaken naar boven gekomen en werd duidelijk wie de eerste hulpverleners ter plaatse waren.

Betrouwbare getuigen

Vandaar dat de ouders op zoek zijn naar betrouwbare getuigen die hen en de politie kunnen vertellen wat er op 25 augustus precies is gebeurd, hoe hard de automobilist heeft gereden en vooral welke route hij die morgen heeft genomen. Met name is men op zoek naar een – mogelijk gehandicapte – jongen van circa 25 jaar met een flink postuur die vanaf de bankjes op de hoek van de Vlietskant/Meent ooggetuige van de aanrijding zou zijn geweest. "Hij zou uitsluitsel kunnen geven", aldus de vader die de man – en andere getuigen - dan ook oproept zich te melden. "Wij willen als nabestaanden zekerheid of het gaat om een noodlottig ongeval of dat er sprake is van onverantwoord rijgedrag. We willen als ouders en familie de waarheid boven tafel."

De ouders spreken nadrukkelijk hun dank uit aan de omstanders die hun zoon direct na de aanrijding te hulp zijn geschoten en voor zover mogelijk eerste hulp verleenden. Minder zijn ze te spreken over de aanrijtijd van de ambulance, de manier waarop de politie het onderzoek naar het fatale ongeluk heeft opgepakt en de gemeente Leerdam die in hun ogen te weinig doet om de veiligheid op de Emmalaan te garanderen. Binnenkort komt meer duidelijkheid over het onderzoek dat door justitie is ingesteld. "Het onderzoek van het OM is nog niet afgerond. Over een paar weken is er meer bekend en wordt duidelijk hoe het verder gaat." Getuigen worden gevraagd zich te melden bij de politie kantoor Gorinchem, via het landelijke nummer 0900-8844 met vermelding van de datum van het ongeluk én per mail naar getuigenleerdam@outlook.com. Betrokkenen worden vriendelijk verzocht zich zowel bij de politie als via het e-mail adres te melden.