• John de Wolf:
• John de Wolf: "Je moet van de bank af komen en je netwerk laten weten dat je werk zoekt." Foto: Marijke Verhoef

De Wolf spreekt bij Business Club LRC

leerdam • Voetbalvedette John de Wolf was vrijdagavond te gast bij de Business Club van voetbalvereniging LRC. Op uitnodiging van LRC en het Werkgevers Servicepunt AVregio sprak hij over ouderenwerkloosheid en het belang van sport en bewegen.

"Op de middenlijn zet je de ervaren spelers neer en daaromheen het jonge talent. Zo is het in het voetbal, maar ook in een bedrijf", meent John de Wolf, voormalig voetballer en international, sinds 2015 trainer van GVVV uit Veenendaal en ambassadeur tegen ouderenwerkloosheid. Tijdens de avond van de businessclub enthousiasmeerde hij de aanwezige ondernemers samen met het Werkgevers Servicepunt AVregio voor het aannemen van 50+'ers.

De 53-jarige De Wolf weet uit ervaring hoe het is om afgewezen te worden. Twee jaar geleden stuurde hij zijn cv naar Excelsior-Maassluis, om trainer van het eerste elftal te worden. Het antwoord: 'u past niet in de profielschets'. Hij mocht niet eens op gesprek komen. Later, toen de club dreigde te degraderen, kreeg hij alsnog een kans. "Ik geloofde erin en ging goed voorbereid en enthousiast aan de slag. Ik bewees mijn waarde: Excelsior-Maassluis bleef in de topklasse."

In Schiedam werkt De Wolf mee aan een project om werklozen weer op de rit te krijgen. Hij sport een paar keer per week met ze, waardoor ze weer regelmaat en discipline in hun leven hebben. Een aantal van hen heeft hij al aanbevolen bij bedrijven uit zijn netwerk. "Hun cv's heb ik niet gelezen, de indruk die ik tijdens het sporten kreeg was genoeg. Dat adviseer ik ook aan werkgevers. Kijk naar de mensen die achter een cv zitten, nodig hem of haar gewoon uit, want misschien blijkt dat die vijftigplusser meer kan dan je denkt."

Als voorbeeld noemt De Wolf Hotel New York. In de zoektocht naar een nieuwe nachtportier nodigde het bedrijf vijftien 50+'ers uit voor een gezellige avond, waarop iedereen een pitch mocht geven om zo de baan te bemachtigen. "Ook de mensen die afgewezen waren gingen met een glimlach naar huis, omdat ze een leuke avond hadden gehad. Dat is héél wat anders dan solliciteren en niet eens een reactie krijgen op je brief. Dat doet echt wat met een mens."

Dat hoorden de aanwezige werkgevers ook van de 53-jarige Janette Verhoeven uit Werkendam. Ze verloor door een reorganisatie na 32 jaar haar baan bij een bank. "Je voelt je machteloos. Je steekt tijd in een sollicitatie en zit weken in onzekerheid om vervolgens te horen dat je niet in het functieprofiel past. Soms krijg je helemaal geen reactie. Of ze kiezen toch voor een jonger iemand. Maar leeftijd is maar een getal, geen besmettelijke ziekte."

Marijke Verhoef