• Tijdens de repetities werd een laptop gebruikt, zaterdag een groot scherm.
• Tijdens de repetities werd een laptop gebruikt, zaterdag een groot scherm. Foto: Marjan van Ooijen

Muzikale tijdreis door Herwijnen

herwijnen • Verhalen, foto's en filmbeelden van Herwijnen, vergezeld van live muziek. Dat is het resultaat van een unieke samenwerking tussen muziekvereniging Wilhelmina en historische vereniging Den Ouden Dijk.

Het jeugdorkest verwelkomt het publiek, dat vanaf 19.30 uur de zaal in kan. Bij de aanvang om 20.00 uur neemt de fanfare het over. Op de muziek van de bekende serie 'Floris' komen beelden van optochten te paard van weleer voorbij. En 'Auf der Jagd' past uitstekend bij de vroegere strooptochten met De Gelsing en Rutje.

De beelden worden geprojecteerd op een groot scherm. Het historisch mannenkoor zingt met het orkest mee en karakteristieke Herwijnenaren zullen bijpassende verhalen vertellen.

Een belangrijke rol in de voorbereiding is weggelegd voor Sipke Stol. Hij heeft al uren, zo niet dagen achter zijn beeldscherm doorgebracht om beelden en muziek onder elkaar te zetten. "Er is heel veel materiaal, waarvan ik dan soms maar vijftien seconden gebruik", vertelt Stol.

Zelf woont hij in Vuren, "maar ik ben wel een beetje bekend in Herwijnen, want ik heb zeven jaar rond getoerd met de lokale cabaretgroep Kennet." Voorliefde voor film had hij al: "Mijn hobby is het digitaliseren van acht-millimeter-filmpjes. Ik heb dat al voor veel mensen uit de streek gedaan. Ik vraag dan altijd of ik beelden die niet echt privé zijn mag bewaren om 'ooit' nog iets mee te doen. Dat moment kwam toen de historische vereniging me vroeg voor dit project", lacht Stol.

Zelf filmde hij het oogstfeest dat de historische vereniging vorig jaar organiseerde. Daarnaast vond Stol veel bruikbaar materiaal in het uitgebreide archief van Den Ouden Dijk. Tot slot zijn er voor de 'muzikale tijdreis' ook nog nieuwe beelden gemaakt. "De muziek speelt 'Flying in a balloon', daar komen dronebeelden bij, gemaakt door Bart Schijf. En voor het muziekstuk 'De Zwaanriddersage' hebben we gefilmd op de locaties waar kastelen hebben gestaan."

Deze muzikale tijdreis vindt plaats op zaterdag 29 oktober in dorpshuis De Poort. De toegang is gratis; wel is er een giftenbus voor de onkosten.