• In een aantrekkelijke wedstrijd trok Asperen aan het langste eind.
• In een aantrekkelijke wedstrijd trok Asperen aan het langste eind. Foto: Jeroen de Bruin

Derbywinst in vermakelijke pot bij HSSC'61: 0-2

Asperen naar volgende bekerronde

hei- en boeicop • Erg goed was het allemaal niet wat HSSC'61 en Asperen het publiek voorschotelden. Vermakelijk zeer zeker wel. In het eerste halfuur verzuimde het toen veel betere HSSC'61 op voorsprong te komen. Toen Asperen dat daarna wel deed, mocht Heicop na rust blij zijn dat het slechts 0-2 werd.

HSSC-trainer Marten Boverhof, die afgelopen week aankondigde aan zijn laatste seizoen op Het Plein bezig te zijn, had zich duidelijk meer voorgesteld van de wedstrijd. "Dit is ronduit teleurstellend", sprak hij na afloop. "De eerste twintig, vijfentwintig minuten waren prima, maar daarna was het heel matig. Na de zege van vorige week tegen Ameide hadden we het goede gevoel willen vast houden. Toen toonden we wel de absolute wil om te winnen. Dat heb ik vandaag niet gezien." Zijn collega Ton Blom, in het verleden ook trainer bij HSSC'61, was uiteraard heel anders gestemd. "Over onze eerste twintig minuten schaam ik me ronduit. Toen kwamen we heel goed weg. Daarna was het nog niet heel goed, maar ging het steeds beter. Na rust hadden we meer moeten scoren, maar zijn hebben in Niek de Vos echt een fantastische keeper. Ik ben in ieder geval blij dat we na twee nederlagen weer keer gewonnen hebben. Dat vertrouwen neem je toch mee."

Trefzeker

Onder prima omstandigheden kwam HSSC'61 verreweg als beste uit de startblokken. Binnen een halfuur kreeg de thuisploeg een handvol kansen om op voorsprong te komen. Johan van Es verprutste twee kansen oog-in-oog met de net als De Vos sterk keepende Dennis Rooijakkers. De doelman tikte even later een vrije trap van Mark van Dalen net onder lat vandaan. Een schot van Frank de Goeij werd geblokt en Floris Kool raakt de bal helemaal verkeerd bij een vrije kopkans. Het best kwamen de gasten nog weg toen een schot van Jari Aantjes door Pieter Marten Hoekstra met zijn bovenarm geblokt werd. De overigens prima leidende scheidsrechter Levente Kalmár uit Vuren kon het niet zien en gaf dus geen strafschop. Waar Heicop dus verre van trefzeker opereerde, deed Tom Maddison voor hoe het moet. De Engelsman kopte een voorzet van Jorn van Meeuwen simpel in de hoek.

1-op-1

Achteraf bleek dit direct al de genadestoot voor HSSC'61. De ploeg had na rust weliswaar meer balbezit, maar speelde zonder overtuiging. Asperen kon op de counter spelen, een speelwijze die je wel aan de snelle Maddison en zeker ook Gerard Breider kunt overlaten. Nu was het juist Asperen dat erg veel kansen nodig had om te scoren. Breider (twee keer) en Maddison mochten 1-op-1 met De Vos een poging wagen, maar drie keer kwam de lange doelman als winnaar uit de strijd.

De vierde keer was hem echter ook te machtig. De jonge verdediger Jesse Kooyman ging in de fout, waarna Breider nu wel koel bleef en de 0-2 in de hoek mikte. Heicop kreeg nog wel kansen om iets terug te doen, maar het bleef vooral Asperen dat er niet in slaagde De Vos te passeren. In de laatste tien minuten moest Asperen met tien man verder, toen Ruben Snijder met twee keer geel kon inrukken. HSSC'61 kon ook die numerieke meerderheid niet uitbuiten. Alleen een poging van Floris Kool had beter verdiend. Zijn pegel zeilde echter net langs de kruising.

"Uiteindelijk verliezen we gewoon verdiend", gaf Boverhof toe. "Misschien speelden we slecht omdat we een paar spelers missen en dan dus ook de automatismen weg zijn. Het gaat echter vooral om de instelling. Als die tien of twintig procent minder is dan vorige week tegen Ameide, kunnen we van iedereen verliezen." Blom hoopt de lijn door te trekken in de competitiewedstrijd tegen NOAD'32 van komend weekend. "Daar moeten we het weer laten zien. De beker is leuk en je wilt altijd winnen, maar de competitie is voor ons veel belangrijker."