'Gebruikers zijn hier op geen enkele manier bij betrokken'

Onvrede over gunning Molenhopper

regio • Als onderdeel van samenwerkingsverband De Vier Gewesten verzorgde de Haars Groep de afgelopen dertien jaar het vervoer via de Molenhopper in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. "Tot volle tevredenheid van de gemeenten en de gebruikers", benadrukt directeur Noël Houweling. "We hebben ons al die jaren een betrouwbare partner getoond, maar dat heeft geen enkel gewicht in de schaal gelegd bij de aanbesteding van de Molenhopper."

De gunning van de Molenhopper, bedoeld voor mensen die niet kunnen reizen met het gewone openbaar vervoer, komt in verband met aflopen van het contract met De Vier Gewesten op de agenda. Een klus van zo'n 1,7 miljoen euro, dus moet de regio openbare Europese aanbesteding toepassen. Vier partijen schrijven in. Houweling: "Drie van hen bleken op de aangegeven minimumprijs uit te komen, dus daar zat geen verschil in. De prijs telde voor vijftig procent mee. Het implementatieplan - of je het vervoer uit kunt voeren - woog mee voor vijftien procent. Gezien het feit dat we dit al dertien jaar doen, was dat niet zo lastig. Daarnaast was er het uitvoeringsplan: hoe ga je het vervoer via de Molenhopper doen. De beoordeling daarvan is zuiver subjectief."

Daar ging het volgens de Haars Groep mis. "Namens de gemeenten - Gorinchem, Leerdam, Molenwaard, Giessenlanden en Zederik – hebben zeven aangewezen medewerkers de aanbestedingen doorgenomen. Je kunt niet van hen verwachten dat ze ter zake kundig zijn. Ook de dertien jaar bewezen kwaliteit en betrouwbaarheid van de Haars Groep blijken dan niet bekend en/of niet gewaardeerd te worden. Neem de omrijtijden: onze mensen weten wie op tijd wil komen, maar er zijn meer dan voldoende klanten die graag nog een stukje extra door de regio heen rijden, voor wie het sociale contact onderweg heel belangrijk is. Die kennis van het gebied en van de klanten heeft niet meegewogen. Dan kan het gebeuren dat vervoersbedrijf Juijn uit Rossum als beoordeling 'zeer goed' scoort en wij 'goed'." De portefeuillehouders volgen het advies om voor Juijn te kiezen. De gemeenteraden zelf beslissen hierin niet mee. Via een persbericht laat de regio weten dat de nieuwe vervoerder zorgt voor meer service en snelheid. 'Zo is er afgesproken dat gebruikers van de Molenhopper vijf minuten voordat ze opgehaald worden, gebeld worden door de vervoerder.' Houweling: "Die belservice hebben wij al jaren. Ze doen nu net of dat nieuw is." Om uitleg te krijgen moet hij een advocaat inschakelen. "Dan nog komt er maar weinig informatie op tafel. Wat mij zeer steekt is dat we na al die jaren goed het werk uitgevoerd hebben letterlijk niets van de gemeenten horen. Eén telefoontje kreeg ik: 'Noël, we moeten nog overleggen over het 0800-nummer van de Molenhopper'. Ongelofelijk. Betrokkenen hebben de mond vol van het belang van lokale bedrijvigheid en werkgelegenheid, maar dat we zo veel toegewijde medewerkers geen toekomst meer kunnen bieden, wordt niet beseft. Dat een gemeente de belangen van haar inwoners zou moeten dienen komt nergens naar voren. Het is ook tekenend dat gebruikers van de Molenhopper op geen enkele manier betrokken zijn bij dit proces, laat staan hun stem hebben kunnen laten horen." Een woordvoerder van de regio AV laat weten dat een team van zes ambtenaren en één extern deskundige naar de aanbestedingen gekeken heeft. "Deze deskundige loopt al heel lang rond in deze branche en kent alle ins en outs. Verder was er voor de Haars Groep de mogelijkheid om juridische stappen te ondernemen, als zij het oneens zijn met de wijze waarop de aanbesteding is verlopen."