• Duncan Vermeer houdt zaterdag een persoonlijke sponsorloop.
• Duncan Vermeer houdt zaterdag een persoonlijke sponsorloop. Foto: aangeleverd

Duncan slaat de laatste bladzijde om

leerdam/vianen • De vader van Duncan Vermeer overleed op 52-jarige leeftijd. Als laatste eerbetoon aan hem gaat Duncan zaterdag 52 kilometer hardlopen. "Het gemis is een boek dat nooit dicht gaat, maar het voelt wel alsof ik hiermee de laatste bladzijde kan omslaan."

Op 22 april 2006 werd Duncan vijftien. Om dat te vieren ging hij de dag erna met zijn broer en vader Leon Vermeer naar het theater. "Op de terugweg voelde mijn vader zich niet goed. Met het raam open, de radio hard aan en tranen van vermoeidheid in zijn ogen reden we naar huis. Daarna ging hij gelijk naar bed."

Pas een week later bleek dat Leon twee hartinfarcten had gehad. Een heftige tijd volgde. Na een ingrijpende operatie ging het een tijd goed, maar na een paar jaar kwamen er meerdere complicaties bij. "Mijn vader moest blijven vechten voor zijn leven, ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Het heeft uiteindelijk niet mogen baten." Op 16 december 2011 overleed Leon.

Natuurlijk volgde een moeilijke tijd. Het huis in Vianen waar Duncan met zijn vader woonde, moest verkocht worden; hij moest andere woonruimte vinden. "Een jaar later kreeg ik een harde klap en had ik het erg moeilijk. Ook voelde ik me niet fit. Toen ben ik gaan hardlopen, en twintig kilo afgevallen", vertelt hij. "Dat was ook belangrijk omdat de hartproblemen van mijn vader erfelijk zijn. Ik ben me er zeer van bewust dat ik extra risico loop."

Bij de Dam tot Dam-loop zag Duncan iemand in een T-shirt met de opdruk 'Hartloper'. "Ik kwam erachter dat je via de Hartstichting een actie op touw kunt zetten. Toen ik zag dat de afstand van de geboorteplaats van mijn vader, Waalwijk, tot de plek waar zijn urn staat, Nieuwegein, 52 kilometer was, wist ik zeker dat ik daar iets mee wilde."

Zo ontstond het plan voor de 'Levensloop'. In het afgelopen voorbereidingsjaar voelde Duncan zich sterker worden. "Toen ik mensen ging vertellen over de aanleiding van mijn actie, kwam er in het begin veel verdriet boven. Maar er vielen steeds meer dingen op hun plek. Nu sta ik weer positiever in het leven."

Zaterdag is het zover. Om 9.00 uur start Duncan in Waalwijk. Via de Bommelerwaard loopt hij richting Leerdam, om rond 14.30 uur in Vianen aan te komen. De laatste 8,5 kilometer kunnen 'fans' meelopen of fietsen. "Ik verwacht zo'n dertig mensen. Vrienden, maar ook onbekenden die via Facebook reageerden. Dat is mooi om te zien."

Duncan heeft al een mooi bedrag opgehaald voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Donaties kunnen worden overgemaakt naar het IBAN-nummer van de Levensloop: NL71 RABO 0306294125, t.n.v. D. Vermeer. Wie hem langs de route wil aanmoedigen of meer informatie wil, kan kijken op Facebook (Levensloop2016).


Janneke Boogaard