• Laura v. Houwelingen, Evelien Bikker, Willeke Sterrenburg, Esther de Gier, Simone Meijer, Walther Buijs.
• Laura v. Houwelingen, Evelien Bikker, Willeke Sterrenburg, Esther de Gier, Simone Meijer, Walther Buijs. Foto: Geurt Mouthaan

Rabo Carrière Event: springplank naar een baan

gorinchem • Met het Rabo Carrière Event wil de Jongerenraad van Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden jongeren tussen de 17 en 30 jaar een springplank bieden naar een baan. Op 10 november bieden zij een programma aan met workshops, een arbeidsmarkt waarop dertien bedrijven uit de regio zich presenteren en een 'carrièrestraat'.

Natuurlijk, je kunt het als jongere allemaal zelf uitzoeken. Maar een bezoek aan het Rabo Carrière Event kan ervoor zorgen dat je eerste stappen op de arbeidsmarkt een stuk zelfverzekerder en beter voorbereid zijn. Tips en trucs om je cv zo goed mogelijk op te tuigen, een gratis professionele foto voor je LinkedIn-profiel, een workshop om jezelf in één minuut te presenteren en te verkopen en een markt met onder andere Merford, Rivas Zorggroep , Montapacking en Aditech, je kunt het er allemaal vinden. "Wij merken dat het aantal vacatures toeneemt", vertelt Simone Meijer, manager Personeel en Organisatie van Rivas Zorggroep. "Met name op mbo-, hbo- en universitair niveau kost het meer moeite om functies in te vullen. Rivas is aanwezig op het Rabo Carrière Event om in contact te komen met jongeren met interesse in een beroep in de zorg én jonge zorgprofessionals. Als ketenorganisatie bieden we veel kansen en mogelijkheden. Want waar kun je nu werken in de jeugdgezondheidszorg, verpleeghuiszorg of het ziekenhuiszorg zonder te wisselen van werkgever? Op het event willen we de breedte van Rivas onder de aandacht brengen."

Voor de organisatie tekent de Jongerenraad van Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden. Na twee geslaagde Woonevents in 2014 en 2015 kozen ze deze keer voor een andere insteek. "Bij het brainstormen kwam naar voren dat het zoeken naar een baan bij veel jongeren speelt", vertellen jongerenraadsleden Evelien Bikker uit Schelluinen, Willeke Sterrenburg uit Meerkerk en Laura van Houwelingen uit Giessenburg. "Hoe vind je een baan, hoe bereid je je daarop voor, welke bedrijven zijn er? Op die vragen willen we met het event ingaan. En of er tijdens de opleidingen voldoende aandacht aan de stap naar een baan wordt gegeven? Niet genoeg, denken wij. Er komt wel af en toe wat voorbij, maar je moet er over het algemeen toch zelf achteraan gaan."

Een favoriet onderdeel noemen van het Rabo Carrière Event, daar moeten ze even over nadenken. "De workshop over je kernkwaliteiten", noemt Evelien als eerste. "Want hoe weet je waar je goed in bent en wat je ermee kunt doen? Dat is iets waar je, zeker als je al een baan hebt, vaak te weinig bij stilstaat." De moeite die ze hebben met kiezen uit andere onderwerpen als 'Starten als zzp-er' en kleuradvies en kledingtips om een goede eerste indruk te maken, toont dat het aanbod over de volle breedte interessant genoeg is voor hun doelgroep.

Het Rabo Carrière Event is wat betreft het drietal in ieder geval een ideale duw in de rug. Walther Buijs, directeur bij de Rabobank, signaleert dat de behoefte aan personeel groeit in de regio. "Het kost ons moeite om de jeugd hier te houden, vooral door het feit dat hier geen hbo of universiteit gevestigd is. 'Het gebeurt in Amsterdam', denken jongeren nogal eens. Terwijl er in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden tal van bedrijven zijn die internationaal aan de weg timmeren en zeer interessante en uitdagende werkplekken bieden. Tijdens het Carrière Event krijg je de kans om bij hen een blik achter de schermen te werpen." Bedrijven die zich willen presenteren tijdens het Rabo Carrière Event zijn nog welkom. "Voorwaarde is dat ze interessante vacatures of stageplaatsen hebben voor jongeren op allerlei opleidingsniveaus." Voor meer informatie kunnen zij mailen naar communicatie.av@rabobank.nl. Het programma van het event staat op www.rabobank.nl/av. Binnenlopen kan van 17.00 tot 22.00 uur in het Rabobankkantoor aan de Einsteinstraat 2 in Gorinchem. Aanmelden voor de workshops via de Rabobanksite wordt aangeraden.