• Anita Bos:
• Anita Bos: "Het is belangrijk dat mensen ook rust nemen in de dagen voor de uitvaart." Foto: Mike van Houwelingen

Een persoonlijk afscheid biedt troost

asperen • "Mezelf afstemmen op de nabestaanden, dat is de uitdaging. En zorgen dat alles tot in detail goed is georganiseerd." Anita Bos uit Asperen is gestart als zelfstandig uitvaartbegeleider.

Dat Anita Bos nog eens uitvaartondernemer zou worden, had ze zelf ook niet verwacht. "Ik heb lang een administratieve baan gehad en verzorg ook de administratie van het bedrijf van mijn man. Op een gegeven moment begon ik me af te vragen of mijn hart echt bij dat werk lag. Ik deed verschillende beroepentests en steeds kwam uitvaartbegeleider naar voren."

De Asperse moest even aan het idee wennen, maar werd ook steeds enthousiaster. "Voor een uitvaart moet veel geregeld worden. Organiseren heb ik altijd al graag gedaan, met oog voor detail. Tijdens de opleiding merkte ik dat ik ook om kan gaan met heftige situaties." Haar vriendelijke en rustige uitstraling helpt in panieksituaties, bijvoorbeeld als iemand onverwachts overlijdt. "Ik vind het bijzonder mooi om mensen te begeleiden. De uitdaging om goed naar mensen te luisteren - ook tussen de regels door - ga ik graag aan."

Ze draagt mogelijkheden aan waar mensen niet direct aan gedacht hebben. "Er kan van alles. Als iemand graag aan zee was, zou je de herdenkingsdienst aan het strand kunnen houden. Een ander zal misschien zeggen: wat een overdreven gedoe, dat wil ik niet. Dat is ook prima, ik pas me aan en stem me af op de familie."

Dierbare herinnering

Bij dat alles heeft Anita als doel voor ogen dat het afscheid een dierbare herinnering voor de toekomst wordt. "Een persoonlijke insteek helpt nabestaanden om de draad weer op te pakken." De nieuwe uitvaartondernemer houdt daarom ook in de gaten dat mensen in de dagen tussen overlijden en uitvaart niet alleen maar bezig zijn met regelen. "Een begrijpelijke reactie, want hiermee kun je je emoties ontlopen. Maar ik vind het belangrijk dat mensen wel tot zich door laten dringen dat ze afscheid gaan nemen van een dierbare." Intussen zorgt Anita dat georganiseerd wordt wat georganiseerd moet worden. "Niet alles hoeft op de eerste dag."

Anita vertelt vol vuur over haar vak. Dat doet ze op aanvraag ook tijdens lezingen, waarin ze een informele sfeer schept. "Ik probeer de onwennigheid wat weg te nemen."


q www.uitvaartbegeleidinganitabos.nl

Janneke Boogaard