Ambulances vaak te laat in Leerdam

leerdam • Dertien procent van de ambulances arriveerde in 2015 te laat bij een noodsituatie in Leerdam. Volgens de norm moeten ze er binnen een kwartier zijn, dat lukte vorig jaar in achttien gevallen niet.

In Leerdam kwam het in 2015 zelfs twee keer voor dat mensen 23 tot 24 minuten moesten wachten op een ambulance in Leerdam. Het gaat hier over de 'responstijd': de tijd tussen de 112-oproep en het moment dat de ambulance er is. Volgens de landelijke norm 'mogen' ambulances in maximaal vijf procent van de gevallen later dan een kwartier arriveren. Die norm wordt in Leerdam dus bij lange na niet gehaald.

In 2015 zijn 138 ambulances voor een noodgeval in Leerdam vertrokken. Honderdtwintig keer was de ambulance op tijd, achttien keer te laat. Dat betekent dat de ambulances in dertien procent van de gevallen te laat waren, dat is meer dan de landelijke norm van vijf procent. Meestal was de ambulance er tussen de twaalf en dertien minuten na de oproep (26 keer), dat is precies op tijd. Overigens, in 2014 kwam nog vijftien procent van de ambulances te laat in Leerdam. In dat opzicht is er sprake van een verbetering.

Dit blijkt uit door RTL Buurtfacts geanalyseerde gegevens. RTL onderzocht meer dan 400.000 ambulanceritten in 2015 op gemeenteniveau. Conclusie: op het platteland is de ambulance vaak te laat. In Neerijnen arriveerde in 2015 tien procent van de ritten te laat. Vianen doet het iets beter: daar kwam zeven procent van de ambulances te laat.

Geldermalsen komt er wel weer goed vanaf: daar kwam slechts drie procent van de ritten te laat. Dit is keurig binnen de landelijke norm. Van Zederik en Lingewaal ontbreken de gegevens, maar gemeente Molenwaard komt er helemaal slecht vanaf: daar arriveerde maar liefst 28 procent van de ambulances in 2015 te laat. Er waren in 2015 189 spoedritten in Molenwaard, 136 keer was de ambulance op tijd. Maar 53 keer was ze te laat. Zeven keer moesten mensen tussen de achttien of negentien minuten wachten op een ambulance. En drie keer duurde het zelfs 24 tot 25 minuten. Hiermee is Molenwaard nét niet de slechtst scorende gemeente landelijk gezien. Deze twijfelachtige eer gaat naar Zeewolde: daar kwam 29 procent van de ambulances te laat in 2015.

Alle cijfers zijn op de site van RTL Buurtfacts te vinden.


q www.rtlnieuws.nl/buurtfacts