Avri bevriest vergoeding oud papier

regio • Afvaldienst Avri stopt met het indexeren van de vergoeding die verenigingen krijgen voor het ophalen van oud papier. De reden is dat uit onderzoek blijkt dat de huidige vergoeding bijna het dubbele van het landelijk gemiddelde bedraagt, zegt Avri.

Een andere wijziging is dat verenigingen voortaan alleen een ophaalroute krijgen in hun eigen gemeente. Dit in verband met de binding die verenigingen hebben met hun eigen gemeente. Ook vinden inwoners het belangrijk dat de opbrengsten van hun oud papier ten goede komen aan een lokale vereniging. Het gaat om verenigingen die nu op de wachtlijst staan. Clubs die op dit moment al inzamelen buiten hun eigen gemeente kunnen dat blijven doen. Het ophalen van oud papier is een gemeentelijke verantwoordelijkheid.

In Rivierenland voert Avri dit uit in opdracht van de tien gemeenten van de regio. Zij vormen het bestuur en hebben donderdag besloten tot de twee veranderingen. De nieuwe afspraken gaan in per 1 januari 2017 en gelden voor drie jaar. Eerder had het Avri-bestuur al besloten dat de samenwerking tussen Avri en de verenigingen wordt voortgezet. Een voorstel om daarmee te stoppen omdat het duur is, ging van tafel na grote protesten van verenigingen. Voor sommige clubs vormt de vergoeding voor het meehelpen met het ophalen het leeuwendeel van hun inkomsten.