Bel: 'Afvalscheiden heeft wel degelijk zin'

lingewaal • Wethouder Griedo Bel van Lingewaal heeft donderdagavond afstand genomen van een bericht in de Telegraaf dat apart inzamelen van plastic afval nauwelijks werkt.

Ondanks alle was- en sorteeractiviteiten wordt slechts een beperkt deel van het resterende plastic afval gerecycled, schreef de krant op 5 oktober. "In 2013 werd vijftig kiloton aan plastic verpakkingen opnieuw gebruikt, op een totale hoeveelheid van minimaal 265 kiloton." De rest van het plastic afval gaat volgens De Telegraaf gewoon naar de verbrandingsoven.

Wethouder Bel noemde de berichtgeving tijdens de raadsvergadering 'tendentieus'. Volgens hem heeft het scheiden van plastic afval wel degelijk zin. "Wat de Telegraaf hier schrijft is zeker geen algemeen feit. Bij de Avri gaat slechts een heel beperkt deel naar de verbrandingsoven."

Succesvol

De AVRI is zeer succesvol bij de gescheiden inzameling van het afval. In de tien aangesloten gemeenten werd vorig jaar gemiddeld per persoon nog maar 129 kilo fijn restafval en 12 kilo grof restafval aangeboden, totaal 141 kilo. Ter vergelijking: in 2012 was dat nog 232 kilo.

De aanpak is vooral een succes doordat burgers hun goede gedrag ook daadwerkelijk terugzien in hun portemonnee. De jaarlijkse afvalstoffenheffing is met ongeveer 100 euro gedaald. De ambitie voor de komende jaren is groot. In 2020 moet de aangeboden jaarlijkse hoeveelheid zijn teruggedrongen tot 75 kilo en in 2030 zelfs tot slechts 30 kilo.

Onderzoek

Het doeltreffendheid van het afvalbeleid is dit jaar uitvoerig geëvalueerd door de rekenkamercommissie. De raad sprak donderdag zijn waardering uit over het 34-pagina's tellend verslag. Raadsleden Johan Kerbel (CDA) en Gian Bareman (SGP) vroegen nog wel aandacht voor de slechte kwaliteit van de zakken waarin het plastic afval moet worden ingezameld. "Bovendien krijgen we klachten over stank", zei Kerbel.

Zwerfafval

Volgens Richard Hoogveld is er nog onvoldoende zicht op het zwerfafval. "Dat is geen taak van de Avri, dat zullen we zelf moeten inrichten."

De raad sprak overigens wel zijn grote waardering uit voor de vrijwilligers die ervoor zorgen dat het zwerfafval op bepaalde wegen en paden wordt opgeruimd.