Bezorgdheid over illegale xtc-dumping

lingewaal • Dumping van xtc-afval was tot enkele jaren geleden vooral een Brabants probleem. Maar door de effectieve bestrijding in deze provincie verplaatsen de illegale dumpingen zich de laatste jaren steeds vaker naar Gelderse gemeenten, waaronder ook Lingewaal.

"We zijn bezorgd over deze ontwikkelingen", zei ChristenUnie-raadslid Linda van Willigen afgelopen donderdag tijdens de behandeling van de najaarsnota. "We moeten de problematiek serieus onder ogen zien en onze zorgen uitspreken richting de provincie."

Conferentie

De ChristenUnie hield in september een speciale partijconferentie over het onderwerp, een initiatief van het Brabantse statenlid Hermen Vreugdenhil en het Gelderse statenlid en broer Dirk Vreugdenhil. "Tijdens die conferentie zijn onze ogen geopend", aldus Van Willigen. De provinciale fractie van de ChristenUnie wil in navolging van Brabant dat er ook in Gelderland een speciale taskforce aan het werk gaat. Binnen zo'n taskfore wordt effectief samengewerkt door overheden als Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten, de politie en recherche, NFI, LFO en (chemisch) afvalmanagement.

Uniforme manier

De instanties kiezen voor een uniforme manier om het afval snel en veilig op te ruimen en (indirect) dumpingen te voorkomen door labs op te rollen en koeriers aan te houden. Ook worden toezichthouders en burgers bewust gemaakt van de gevaren en de aanwezigheid van labs of dumpingen.

SGP-raadslid Gian Bareman deelde de zorgen van Van Willigen. "Alleen vraag ik me af wat je daar nu concreet aan kunt doen. We hebben immers een heel groot buitengebied."

Correctie

In de eerste versie van de najaarsnota was nog een kostenbesparing ingeboekt van 2.500 euro voor bodemsanering, omdat de gemeente verwachtte dat er dit jaar geen kosten werden verwacht. Bij een allerlaatste correctie is er toch weer vijfduizend euro extra bijgeboekt.