• Koos Niks van Baie Dankie met Charlotte en Vincent.
• Koos Niks van Baie Dankie met Charlotte en Vincent. Foto: Janneke Boogaard

24 jongeren uit Kerk aan de Linge naar Zuid-Afrika

'De reis is nu al begonnen'

In de zomer van 2017 gaan 24 jongeren vanuit Kerk aan de Linge drie weken lang naar de sloppenwijken in Wellington (bij Kaapstad) om aan de slag te gaan voor de stichting Baie Dankie. Die stichting is in 2008 opgericht vanuit Leerdam door de families De Gier en Niks.

Vincent Bel (15) en Charlotte Donga (20) zijn twee van de deelnemers. Ze zijn wekelijks, soms zelfs dagelijks druk met inzamelingsacties. Dat moet ook wel, want de bedoeling is dat er duizend euro per jongere meegaat voor het project, naast de achthonderd euro voor de reiskosten die met bijbaantjes en bijdragen van ouders bij elkaar gesprokkeld moet worden. "Maar we gaan voor méér dan 24.000 euro voor het project", zegt Vincent strijdlustig.
De eerstkomende grote actie is de Veiling van Beloften op zaterdag 29 oktober (zie kader). "De voorbereidingen verlopen voorspoedig", meldt Charlotte. "Het is de derde keer dat er vanuit de kerk zo'n veiling wordt gehouden, dus mensen weten wat de bedoeling is. Er worden al veel beloftes aangemeld. Van een appeltaart tot het beschikbaar stellen van een vakantiehuis, mensen kunnen op heel veel manieren meedoen en zo hun bijdrage leveren aan het project." Vincent zit in het groepje dat de social media voor het evenement verzorgt. "We plaatsen elke dag wel een nieuw bericht op Facebook."

Klussendienst

Een doorlopende actie is de klussendienst. Vincent: "Elke week komen er wel een paar klussen voorbij, per keer kijken we dan wie er mee kan doen. Bijvoorbeeld met kasten uit elkaar halen, schilderen of een tuin opknappen." Koos Niks, één van de zeven volwassen begeleiders, duizelt het soms van alle berichten in de groepsapp. "Maar het is mooi dat we de voorbereidingen voor een groot deel bij de jongelui kunnen laten. Wij kijken over hun schouders mee. Wij werken aan de teambuilding. We hebben bijvoorbeeld met z'n allen meegedaan aan de Kennedymars om elkaar te leren kennen en ieders kwaliteiten te ontdekken."
Dat doet de leiding goed, vindt Charlotte. "Er is veel aandacht voor ieders talenten. Ik wil zelf in Wellington onder andere graag activiteiten voor de kinderen organiseren, dat past bij mijn opleiding." Vincent neemt zijn ervaring bij de jeugdbrandweer mee. "Misschien kan ik helpen vluchtplannen te maken voor gebouwen." Eigenschappen als rustig blijven in stress-situaties zullen ook zeker van pas komen. "Ik verwacht wel dat het shocking is om te zien hoe de mensen daar leven, maar ik zie daar niet tegenop. We gaan erheen om te helpen." Charlotte vult aan: "De mensen daar kennen Baie Dankie al, ze zijn blij dat we komen. Het zal wel intensief zijn. Ik denk dat iedereen er wel iets meeneemt voor later. Het is anders dan zomaar een korte vakantie. De reis is eigenlijk nu al begonnen."

En die reis zou wel eens langer kunnen duren dan tot volgend jaar zomer. Zes jaar geleden is er vanuit Kerk aan de Linge ook een groep naar Wellington gegaan. Daaruit is een actiegroep ontstaan die nog steeds betrokken is bij Baie Dankie. Bijzonder is dat drie jongeren van zes jaar geleden nu als begeleider meegaan. Toch is de link met de kerk niet zwaar aangezet. De stichting Baie Dankie is niet gekoppeld aan een kerk. "Dit vrijwilligerswerk doe je vanuit je hart", zegt Koos. Gelovig zijn was ook geen voorwaarde om mee te kunnen met de reis. Vincent: "In de bijbel staat dat je mensen moet helpen, maar dat is voor mij niet de belangrijkste reden. Ik vind het gewoon fijn om te doen." Dat geldt ook voor Charlotte: "Op de achtergrond speelt het geloof wel een rol, ook door mijn opvoeding. Maar het zal niet de boventoon voeren tijdens de reis, verwacht ik."

Tafelberg

Dankzij de grote groep - eigenlijk was twintig het maximum maar de belangstelling was erg groot - kan er naar verwachting veel werk verzet worden. Er is veel onderhoud nodig aan gebouwen in de sloppenwijk. "Maar", zegt Koos "We gaan niet alleen repareren en activiteiten met de kinderen ondernemen, maar ook wat van het land zien, zoals de Tafelberg en Robbeneiland. Zoals Charlotte al zegt, het is de bedoeling dat het een reis wordt waar iedereen later mooie herinneringen aan heeft."