• Jonge meiden bezig met hun schrijfopdracht.
• Jonge meiden bezig met hun schrijfopdracht. Foto: Dick Aanen

Jonge meiden fantaseren erop los

leerdam • Jonge pubermeiden van het Heerenlanden College (vmbo) kregen dinsdagmiddag in jongerengebouw M3 een inspirerende workshop 'Verhalen schrijven' van bestseller-auteur Thomas Olde Heuvelt.

Olde Heuvelt gaf wat tips en trucs, maar de tieners kregen vooral het advies om bij het schrijven van verhalen allereerst hun fantasie de vrije loop te laten.

Bij de eerste opdracht (samen een verhaal aan elkaar rijgen) was er nog wat aarzeling. Maar gaandeweg wierpen de meiden alle schroom van zich af. Er werd heel wat afgekletst en gelachen, maar mooi was dat ze de opdrachten uiterst serieus namen.

Ze hadden er zichtbaar plezier in om hun eigen korte verhaaltjes voor te lezen voor de grote groep. Samen verzonnen ze een echt verhaal aan de hand van de voorgeschiedenis van een personage, inclusief de goede en slechte eigenschappen en de voorgeschiedenis. Het resultaat was een verhaal over een meisje dat vanuit India naar Nederland was gekomen, omdat ze in haar jeugd iets vreselijks had meegemaakt.

Te Gek?!

De workshop was een initiatief van stichting Te Gek?!, in samenwerking met Jongerenwerk Leerdam. Te Gek?!, opgezet door Romana Slagboom, zet zich in voor jongeren die nu of in het verleden te maken hebben of hadden met psychische problemen. Door op een laagdrempelige manier het contact aan te gaan met deze jongeren, is het de bedoeling hen al in een vroeg stadium te ondersteunen en indien nodig door te verwijzen.