Keus voor locatie Leerdam Sport pakt zes miljoen duurder uit

'Nieuw Glaspark toch naar Bruinsdeel'

leerdam • Dat vindt de stuurgroep 'Glaspark', waarin vertegenwoordigers zitten van LRC, Leerdam Sport, de Hockeyclub, Korfbalvereniging Ter Leede/De Jager en de gemeente.

De stuurgroep komt tot deze conclusie vanwege het enorme kostenverschil tussen beide locaties. Berekeningen wijzen uit dat realisatie van het Glaspark op en rond het complex van Leerdam Sport zo'n zes miljoen euro duurder uitpakt. Dat komt, omdat er voor de aanleg van het park zowel bij Bruinsdeel als Leerdam Sport grond aangekocht moet worden. Bij Bruinsdeel gaat het om een uitbreiding in het buitengebied, bij Leerdam Sport zou er grond 'gesnoept' moeten worden van plan Broekgraaf. Wat betekent dat er tientallen huizen minder gebouwd kunnen worden dan gepland. En dat kost miljoenen. Reden voor de stuurgroep om haar voorkeur uit te spreken voor Bruinsdeel.

Op andere aspecten – in totaal zijn 30 punten bekeken - scoort de accommodatie van Leerdam Sport overigens beter. Zo komt de maatschappelijke functie van het nieuwe sportpark daar beter tot zijn recht. Vlakbij het complex ligt een school, jongerencentrum M3, het gebouw van West-End en zorginstelling Emma. "Samenwerking met die instellingen is hier eenvoudiger dan op Bruinsdeel", staat er in de nieuwsbrief. De mogelijkheid om het nieuwe Glaspark te combineren met een nieuwe Brede School was juist de reden dat in mei van dit jaar Leerdam Sport als serieuze optie in beeld kwam. Eerder werd er stilzwijgend van uitgegaan dat het Glaspark op het complex van LRC zou komen. Overigens scoort de locatie De Punt/Leerdam Sport ook beter op het gebied van ruimte en verkeer. Voor beide locaties moeten voorzieningen worden getroffen om het verkeer en parkeren goed te regelen. "De ligging van het park en de oplosbaarheid van het verkeersprobleem bij De Punt/Leerdam Sport zijn pluspunten", concludeert de stuurgroep. Maar die pluspunten poetsen de extra uitgave van zes miljoen euro niet weg, zodat de voorkeur toch uitgaat naar Bruinsdeel. De stuurgroep presenteert haar eindrapport over drie weken. Dan worden de leden van de verenigingen bijgepraat en moet het voorstel tijdens een ledenvergadering worden goedgekeurd. Vervolgens buigt de gemeenteraad zich over de plannen. Dan komen ook de kosten van het nieuwe complex aan de orde. Tot nu toe werd gesproken over pakweg 4,5 miljoen - voor een eenvoudiger plan - de Bruinsdeel-variant vergt een uitgave van ruim acht miljoen.

De verenigingen hebben andere 'zorgen'. Volgens de normen zijn er drie natuur- en drie kunstgrasvelden nodig voor de voetballers en twee kunstgrasvelden voor de hockey- en korfbalvereniging. LRC en Leerdam Sport hebben het liefst een veld extra om ruimer in hun jasje te zitten en toekomstige groei op te kunnen vangen. In het plan is ook een schets opgenomen voor het clubgebouw met kantine, kleedkamers, vergaderruimte en opslag. Daarbij zijn lastige keuzes gemaakt. "Hoeveel eigen identiteit willen de verenigingen opgeven ten gunste van gezamenlijke ruimten, wetende dat elke extra vierkante meter geld kost?" De wens van leden van LRC en Leerdam Sport om via een eigen kantine – en eventueel hoofdveld met tribune – het clubgevoel vast te houden, lijkt niet te worden gehonoreerd. Er is één kantine ingetekend, wel is het mogelijk via vouwwanden eigen ruimtes te creëren. Een tribune is (nog) niet in de plannen opgenomen. De verenigingen tellen samen 1400 leden, waarvan meer dan 1000 sportende leden.

André Bijl