Geen duur gemeentehuis na herindeling

regio • Over één ding waren alle raadsleden en de colleges het donderdagavond roerend eens in Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen: de nieuwe fusiegemeente krijgt geen nieuw en duur gemeentehuis.

De nieuwe gemeente gaat werken volgens het dienstverleningsconcept van de gemeente Molenwaard, waar de ambtenaren vaak hun werkzaamheden verrichten in dorpshuizen en waar veel (burger-)zaken bij de inwoners thuis worden afgehandeld. "We gaan niet, zoals in Buren enkele jaren geleden, in de middle of nowhere een groot gemeentehuis zetten. Van zulke fouten moeten we leren."

In alle drie gemeenten diende de VVD-fractie een motie in. In Geldermalsen en Neerijnen werd deze zonder stemming overgenomen door het college. In Lingewaal kreeg de motie unanieme steun van de raad.

Het principebesluit om te komen tot een herindeling waarin de drie gemeenten op termijn opgaan in één nieuwe gemeente volgde op een periode van onderzoek. Daarin werden gezamenlijk en samen met de provincie vanuit verschillende invalshoeken de vóór- en nadelen en tal van andere aspecten rond een fusie bekeken. "De conclusie van het onderzoek is dat het samengaan van de drie gemeenten leidt tot een krachtige, financieel gezonde gemeente die de uitdagingen van de toekomst aan kan. Met hun besluit onderschrijven de gemeenteraden die conclusie", laten de gemeenten in een gezamenlijk persbericht weten. Het besluit houdt in dat de weg van een formeel herindelingsproces is ingeslagen. Samen met inwoners en ondernemers gaan de gemeenten een herindelingsontwerp uitwerken.

Daarin komen zaken aan de orde als het profiel van de nieuwe gemeente, de contouren van de nieuwe ambtelijke organisatie, de kwaliteit van dienstverlening en burgerparticipatie en communicatie. Ook wordt gekeken naar de streefdatum voor het samengaan en de naam van de nieuwe gemeente. In de loop van 2017 nemen de gemeenteraden een besluit over het herindelingsontwerp. Daarna volgt een periode waarin iedereen hierop kan reageren. Die reacties kunnen nog leiden tot aanpassingen in het ontwerp. Het definitieve ontwerp krijgt daarna de status van officieel herindelingsadvies. Ook hierover moeten de gemeenteraden weer een besluit nemen. Bij een positief besluit gaat het herindelingsadvies richting provincie en Tweede en Eerste Kamer.

De volledige verhalen over de discussies in de drie gemeenteraden staan op de website van deze krant.

q www.hetkontakt.nl