• De nieuwe fusiegemeente wil haar identiteit van groene plattelandsgemeente behouden.
• De nieuwe fusiegemeente wil haar identiteit van groene plattelandsgemeente behouden. Foto: 123rf.com

Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen stemmen in met herindeling

GNL-fusie doorstaat lastige hobbel

regio • De drie Gelderse gemeenten gaan waarschijnlijk per 1 januari 2019 op in een nieuwe gemeente. De raad van Neerijnen had de minste moeite met de fusie. Alle partijen vinden samensmelting noodzakelijk om de bestuurskracht van de gemeente te vergroten en de complexe uitdagingen in de toekomst aan te gaan. In Geldermalsen was er meer oppositie. PvdA-er Wim Timmermans vond de voorgelegde plannen te weinig ambitieus en stemde tegen, evenals de D66-fractie.

De discussie in Lingewaal had meer voeten in aarde. Geen wonder: in september 2014 liet de raad weten nog jaren zelfstandig te willen blijven. PvdA, VVD en SGP waren positief, de CU tegen. Wekenlang was duidelijk dat het CDA de doorslag zou geven. Lang leek het erop dat de partij tegen zou stemmen, maar de fractie kreeg donderdagavond voldoende zekerheid dat de projecten uit het veelgeroemde Manifest van Lingewaal ook binnen de nieuwe gemeente geborgd zijn.


Weemoed

"Ook bij ons heerst er weemoed en geen heilig fusievuur, maar we moeten realistisch zijn", vond PvdA-voorman Fred Kloppenborg. "Veel dingen kunnen niet meer in klein verband worden opgelost. De GNL-gemeenten zijn groot en sterk genoeg om taken uit te voeren en klein genoeg om herkenbaar te blijven", aldus Kloppenborg die nu wilde aanhaken. VVD-er Winfried Flapper: "We kijken naar de toekomst. We hadden ook best later willen fuseren, maar we hebben geen keus. Dit is een mooie kans, als we langer wachten zijn we te laat." De regio is overal in beweging, vond Gian Bareman. "Strategisch gezien kunnen we niet achterblijven." ChristenUnie was en bleef faliekant tegen. "We zijn financieel gezond en stabiel en hebben voldoende bestuurskracht. Waarom moeten we herindelen, welk probleem wordt daarmee opgelost?", herhaalde Fred Temminck nog maar eens. Bij het CDA stond maar één vraag centraal: is het mogelijk ondanks de komende fusie het Manifest van Lingewaal uit te voeren? In dat Manifest staan afspraken met de inwoners over de bouw van scholen, dorpshuizen en zorgvoorzieningen in de kernen. "We hebben de inwoners beloften gedaan", zei Dittie van Zee. In een motie werd het college opgeroepen om de afspraken van het Manifest te 'borgen'. Toen het college liet weten die motie uit te voeren en ook de raad het CDA-initiatief unaniem steunde, was de politieke kou – ondanks een 'slotoffensief' van de CU – uit de lucht.

In Geldermalsen waren vijf van de acht fracties volmondig voor de herindeling: "Een logische stap", vond Ed Goossens van Dorpsbelangen. "De drie gemeenten passen bij elkaar", oordeelde SGP'er Lourens van Bruchem. "De gemeenten hebben veel gemeenschappelijks", jubelde CDA'er Henk van Heusden. Natuurlijk waren er ook kritische kanttekeningen: "Houd de dienstbaarheid hoog in het vaandel", waarschuwde Joke van Vrouwerff. Jos Rietbergen van Leefbaar Geldermalsen was voor, maar waarschuwde voor de kosten van het onderhoud van het omvangrijke wegennet in de fusiegemeente. De meest fundamentele kritiek kwam van de VVD. "We hebben er lang mee geworsteld", zei fractievoorzitter Frank Broedelet. "We blijven bezorgd over de bestuurskracht van de nieuwe gemeente." De VVD had liever gezien dat ook Tiel en Culemborg waren aangehaakt. "We realiseren ons dat een fusie met Neerijnen en Lingewaal het enige haalbare is. Alleen blijven is geen optie. Op zo'n moment moet je je knopen tellen." Ook PvdA vond de herindelingsvariant met Neerijnen en Lingewaal aan de kleine kant. Volgens fractievoorzitter Wim Timmermans is in de toekomst verdere opschaling nodig. De voorbereiding van de nu voorliggende plannen verdient volgens hem geen schoonheidsprijs. "Er is amper naar andere opties gekeken. Dit plan swingt niet." D66 stemde tegen, omdat de fractie grote twijfels houdt over de bestuurskracht.