• Wittenbergzorg heeft een Tovertafel aangeschaft.
• Wittenbergzorg heeft een Tovertafel aangeschaft. Foto: aangeleverd

Tovertafel voor Wittenbergzorg

haaften • Familieleden, cliënten en medewerkers van Wittenbergzorg hebben afgelopen vrijdag de gloednieuwe Tovertafel officieel in gebruik genomen.

De Tovertafel is een relatief nieuw concept. Het is een speels product voor ouderen in de midden tot late fasen van dementie en bestaat uit een beamer en een tafel. Op de tafel worden verschillende spellen geprojecteerd. Cliënten kunnen bijvoorbeeld door middel van handbewegingen en aanraking geprojecteerde bloemen groter maken of bubbels uit elkaar laten spatten. Op deze manier is het ook geschikt voor mensen die vergroeide handen hebben of in een rolstoel zitten. De Tovertafel wordt onderdeel van de dagbesteding voor de cliënten op afdeling De Kriekenhof. Dit is een kleinschalige afdeling waar mensen verblijven die psychogeriatrische zorg nodig hebben. "We zien dat cliënten zichtbaar opleven of juist rustig worden als ze spellen doen op de Tovertafel", vertelt Ria van Gameren, initiatiefnemer en verzorgende-IG bij Wittenbergzorg. "Zo hebben we een mevrouw die al tien jaar bij ons is en niet veel mee krijgt van de wereld om haar heen. We zien haar echt opleven als ze een spel op de Tovertafel doet."

Een Tovertafel is kostbaar: er moest een bedrag van bijna zevenduizend euro verzameld worden. Er werd veel gedaan om dat bedrag te verzamelen. "We hebben onder andere op de jaarmarkt gestaan en een stroopwafelverkoop gehouden. Daarnaast hebben we via sponsoren geld ingezameld. Dat ging sneller dan verwacht. Binnen een paar maanden hadden we het bedrag bij elkaar." Daarnaast doneerden enkele familieleden ook geld voor de Tovertafel.