Zaal ook beschikbaar voor buurtactiviteiten

Theehuis zonder problemen van start

leerdam • Op 11 september ging het theehuis voor het eerst open. Woensdag werd een bewonersavond gehouden. "Onze complimenten. We hebben niets gemerkt. Ja, een keertje zagen we 's avonds laat licht branden." Vooraf waren de plannen van Sükrü Gökdemir om de locatie te gaan gebruiken voor de TAV het gesprek van de dag. Tientallen buurtbewoners – bang voor lawaai in de nachtelijke uren en andere overlast – tekenden een handtekeningenactie tegen de komst van het theehuis.

Tijdens een bewonersavond eind juni stelde Gökdemir de omwonenden via tal van maatregelen al gedeeltelijk gerust en beloofde dat er regelmatig overleg zou plaatsvinden. Woensdag kwam hij die belofte na. De TAV-voorzitter had 250 uitnodigingen in de omliggende straten verspreid, maar de opkomst was niet groot. "We zijn nu een paar weken open. Hoe staat het met de overlast?", wilde Gökdemir weten. De matige opkomst sprak boekdelen: niemand had ook maar enige hinder ondervonden. "Het valt reuze mee. We waren bang voor lawaai 's avonds laat en 's nachts, drukte, overlast, parkeerproblemen. Maar we zijn te voorbarig geweest. Ik ben altijd heel kritisch, maar daar is nu geen enkele reden toe", vonden de bewoners in koor. Zelfs de prachtige herfst met haar warme avonden leidde niet tot problemen. "We dachten eerst dat er buiten een soort terras zou komen, dat jullie op warme dagen buiten zouden gaan rondhangen, maar we hebben nergens last van gehad." Gökdemir: "De ramen stonden open. Ik ben een paar keer naar buiten gegaan om te controleren of er wat te horen viel. Dat was gelukkig niet het geval. Nu het kouder wordt, blijven de ramen dicht." En de vereniging heeft meer maatregelen genomen. Een 'dranger' zorgt ervoor dat de deur goed sluit en er geen onnodig geluid naar buiten komt. Er zijn voorzieningen getroffen om te voorkomen dat er naar buiten (en binnen) wordt gekeken zodat mensen zich niet bespied voelen, er zijn afspraken gemaakt om parkeerproblemen te voorkomen en de TAV-voorzitter controleert zelfs of er buiten geen lege blikjes rondzwerven. "En als er toch wat is: jullie hebben mijn telefoonnummer." Dat stelt de inwoners gerust: "Jullie houden je aan de afspraken, we kunnen elkaar aanspreken op zaken die misgaan." Gökdemir wil er bovendien alles aan doen om de overlast door jongeren – vooral rond het basketbalveld – op te lossen. "Ik wil met ze gaan praten en als dat niet helpt, probeer ik het via hun ouders." Maar die overlast heeft niks met de TAV te maken, bezweren de bewoners. "Die bestond al." Aanpassing van het hek en het veldje is hier volgens de omwonenden de enige oplossing.

In 'zijn' theehuis wil Gökdemir de TAV weer opbouwen. Van de 50 leden komen er nog maar zo'n vijftien naar het Lingeplein. "We hebben het 3,5 jaar zonder accommodatie moeten doen. We zijn heel blij dat we nu weer een eigen gebouw hebben. En ook dat het in deze wijk is. Hier voelen we ons thuis, hier woont onze achterban." Het gebouw dient als onderkomen voor de leden. Daarnaast wil de vereniging er - net als vroeger - cursussen, informatie- en voorlichtingsavonden organiseren, terwijl ook de gezamenlijke maaltijden rond Ramadan hoog op het verlanglijstje staan. Het fraaie gebouw heeft drie ruimtes, een daarvan wil de TAV desgewenst verhuren voor buurtactiviteiten. "Ik kom als we 40 jaar getrouwd zijn", belooft een bewoonster en maakt daarmee tegelijk duidelijk dat ze dik tevreden is over de gang van zaken rond het theehuis.

André Bijl