'Internet kan studiekring nooit verslaan'

haaften • Studiekring Haaften bestaat zeventig jaar. De animo is nog groot, ook in deze tijd van informatieobesitas. "Niks kan op tegen een lezing in levenden lijve."

Majoor Bosshardt, Piet Baantjer, monseigneur Muskens, Wim Daniëls, imam van Bommel, Anton Geesink. De rij bekende Nederlanders die de afgelopen decennia de Studiekring Haaften op een bezoek trakteerden, is indrukwekkend.

Eén van de trouwe toehoorders is bestuurslid Beppie van Doorn (65). Als kind van tien ging ze al met haar moeder mee in een tijd waarin vooral hard werd gewerkt, en geestelijk vertier ver te zoeken was. "Van boomchirurg tot bergbeklimmer, we hebben vanaf 1946 van alles in huis gehad. Saai op die leeftijd? Integendeel. Het boeide mij en ik ben nog lang niet uitgeleerd."

Het aantal van ruim negentig gezinslidmaatschappen ligt na een jarenlange hausse weer op het naoorlogse peil. Toch kan wat Van Doorn betreft de vlag uit. "In deze tijd waarin mensen televisie kijken of op internet kunnen, is negentig nog een hele prestatie." Internet is in haar ogen geen concurrent van de studiekring. "Alle vragen vinden op internet een antwoord, dat is zo, maar er gaat niks boven iemand met verve over een bepaald onderwerp zien praten. Je kunt veel van internet halen, maar lezingen en excursies verrijken de mens pas echt. Internet kan de studiekring nooit verslaan."

Het bestuur reikt vrijdag 14 oktober het eerste exemplaar uit van een circa 150 pagina's tellend fotoboek over Haaften, Hellouw en Tuil, de drie kernen die het verzorgingsgebied bestrijkt. Situaties van vroeger worden vergeleken met nu. Aan de hand van oude foto's trok Beppie's echtgenoot met de camera door de drie dorpen om, zoveel mogelijk vanuit hetzelfde standpunt, de oude plaatjes opnieuw te schieten. "Een feest om in te bladeren, dit kijkboek met toelichting", aldus Van Doorn.

Het boek kost twintig euro. Leden kunnen tegen een gereduceerd tarief van vijftien euro op een exemplaar intekenen.