• De routes door de streek zijn in totaal zo'n zeshonderd kilometer lang.
• De routes door de streek zijn in totaal zo'n zeshonderd kilometer lang. Archieffoto: Geurt Mouthaan

Nieuw Wandelroutenetwerk in regio AV

regio • Met het nieuwe Wandelroutenetwerk in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden worden in onbruik geraakte routes weer in ere hersteld. Ook moet het een stimulans voor de toeristisch-recreatieve sector vormen.

Ze zijn er wel, maar nog te goed verborgen in het landschap van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden: routes waarlangs je al wandelend de streek van een nieuwe kant krijgt te zien. Het Wandelroutenetwerk zorgt er met onder meer paaltjes, kaarten en een app voor dat die in onbruik geraakte wandelpaden weer ontsloten worden. In totaal gaat het om zo'n zeshonderd kilometer. "We richten ons vooral op de inwoners van de streek zelf", benadrukken Tony Tessers en Annika Mostert, die namens de gemeenten het Wandelroutenetwerk opzetten. "Daarnaast vormt het netwerk een belangrijke stimulans voor ondernemers in de toeristisch-recreatieve sector. We maken de streek zo nog aantrekkelijker voor toeristen en dagjesmensen."

De regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden sluit hiermee aan bij de Wandelroutenetwerken die al eerder in onder meer de Drechtsteden, de Krimpenerwaard en de regio Rivierenland werden opgezet. "De provincie Zuid-Holland stimuleert dit; de regio heeft hier subsidie voor gevraagd en gekregen om het ook hier vorm te geven." De komende maanden wordt er hard gewerkt om dat in praktijk in te vullen. De start vindt donderdag 13 oktober plaats door middel van het aanbrengen van de eerste 'wegwijspaal' in Groot-Ammers, op een steenworp afstand van Streekcentrum Ooievaarsdorp Liesvelt. "In het voorjaar van 2017 moet alles klaar zijn, zodat we het Wandelroutenetwerk officieel kunnen lanceren."

Het gaat niet alleen om in onbruik geraakte routes; ook paden die regelmatig gebruikt worden maken er deel van uit. Bij het opzetten van het netwerk hebben de initiatiefnemers veel hulp gekregen van onder meer de agrarische natuurvereniging Den Hâneker, de landelijke wandelvereniging Te Voet én vele vrijwilligers. Annika: "Zij hebben al die wandelpaden gecontroleerd en doorgegeven als er bijvoorbeeld een nieuwe verbinding gemaakt moest worden of dat er een landhek was wat niet geopend kon worden. Aan hun input hebben we heel veel gehad om ervoor te zorgen dat de routes geschikt zijn voor ervaren én onervaren wandelaars." Tony vult haar aan: "Het ging echt om in onbruik geraakte paden. We hoorden nogal eens 'Hier heeft volgens mij nog nooit iemand gelopen'. Graspaadjes waar je nu nog zo aan voorbij loopt, maken straks deel uit van het Wandelroutenetwerk. Overigens is het voor bijvoorbeeld ondernemers of historische verenigingen mogelijk om met de aanwezige knooppunten zelf routes aan te maken."


Geurt Mouthaan