• Thea en Auwe van Uitvaartverzorging Rivierenland met rouwkoe Leentje.
• Thea en Auwe van Uitvaartverzorging Rivierenland met rouwkoe Leentje. Foto: aangeleverd

'Mensen weten vaak niet hoeveel er mogelijk is'

Ideeën voor een persoonlijk afscheid

beesd • Alleen al de start van de beurs belooft bijzonder te worden. Doedelzakspelers van de Saint Anthony Pipe Band vertrekken om 10.15 uur vanaf de Dorpskring voor een rondgang door het dorp. Het laatste stukje gaat Leentje de rouwkoe voorop. Met de sleutel die om haar nek hangt, zullen de moeders van Thea en Auwe Douma de officiële opening verrichten om 11.00 uur.

Thea Douma-Post is zelfstandig uitvaartondernemer. Haar man Auwe assisteert haar. Samen zetten ze zich met hart en ziel in voor een persoonlijk afscheid. "Er zijn gelukkig steeds meer mogelijkheden om een eigen invulling te geven, maar mensen weten dat lang niet altijd", vertelt Thea.

Alleen al op het gebied van vervoer is er tegenwoordig ruime keuze. "De loopkoets is bijvoorbeeld heel mooi als de afstand van het rouwcentrum naar de begraafplaats niet zo groot is", noemt Auwe. Ook een uitvaartfiets is beschikbaar. En wat te denken van een VIP-bus, waarin de overledene vergezeld wordt van maximaal 22 naasten. Maar het meest bijzondere is wel de rouwkoe. Thea: "Daar is er tot nu toe maar één van in Nederland, maar intussen wordt de dochter van Leentje ook opgeleid." Leentje loopt voor de baar en is getraind om maximaal drie kilometer te lopen. Ze kan ook een tijd stilstaan. Op de Uitvaartbeurs in Gorinchem was het dier onlangs nog te bewonderen.

Tijdens de beurs zijn al die vormen van vervoer te zien. Ook geven zo'n 25 exposanten informatie in De Dorpskring, van 11.00-16.00 uur. Bijzondere urnen, grafstenen en kisten worden geëxposeerd, er is inspiratie op het gebied van drukwerk en bloemstukken en er worden diverse vormen getoond om iemand thuis blijvend te gedenken: herinneringen in borduursels of in foto's en video's. Ook de praktische kant komt aan de orde. Zo geeft de notaris informatie over de nalatenschap en is er een bedrijf dat ingeschakeld kan worden bij het leegmaken van een huis dat zonder eigenaar achterblijft.

Op verschillende momenten zijn er lezingen; over rouwverwerking, balseming, maar ook over 'digitale nazorg': hoe krijg je na iemands overlijden toegang tot bestanden of tot accounts op social media.

Columbarium

In de RK-kerk zijn deze dag optredens van musici die op uitvaarten zingen en spelen. Speciaal voor deze dag is ook het columbarium onder de kerk open. "Bezoekers kunnen een lichtje meenemen en dat daar neerzetten om iemand te gedenken", legt Thea uit. "Veel mensen, ook inwoners van Beesd, zijn nog nooit in deze ruimte geweest. Op deze dag kan het."

Ook is er een wenscirkel, gemaakt door groenkunstenares Mérie van Zandwijk, waarin mensen een briefje met hun droom kunnen stoppen. Uitvaartverzorging Rivierenland laat na afloop één droom uitkomen.

De entree tot het evenement is gratis, maar een bijdrage voor Stichting Ambulance Wens wordt zeer op prijs gesteld. Alle giften gaan in hun geheel naar de stichting, die laatste wensen van terminaal zieke mensen vervult. De vrijwilligers, die professionele ervaring hebben in de ambulancewereld, zorgen bijvoorbeeld dat opa nog naar de bruiloft van zijn kleindochter kan of dat een kind nog één keer de dierentuin kan bezoeken. "Ook de exposanten vragen we om een vrijwillige bijdrage, en we verkopen kerstkaarten voor dit doel. Als uitvaartverzorgster heb ik al vaak mooie verhalen gehoord over het werk van deze stichting", verwoordt Thea haar motivatie om dit doel te kiezen.

Motivatie is sowieso iets wat hoog in het vaandel staat bij Thea en Auwe. Niets is hen te veel. Passende mogelijkheden aandragen, maar ook realistische informatie geven aan mensen in de emotioneel zware tijd rond een uitvaart. Wie vooraf wil nadenken over een passend afscheid en de kosten in beeld wil brengen, kan altijd bij hen terecht. Tijdens een persoonlijk gesprek, of op de Uitvaartbeurs.


q www.uitvaartbeursrivierenland.nl

Janneke Boogaard