• Er valt genoeg te griezelen in Tuil, zo bleek ook vorig jaar.
• Er valt genoeg te griezelen in Tuil, zo bleek ook vorig jaar. Foto: Wim de Bruijne

Tuil verandert één dag in een spookdorp

tuil • Kinderen houden van griezelen. En ouders houden van gratis. Dat houdt Vanessa Dekker, initiatiefnemer van de Halloween-spooktocht in Tuil, steeds voor ogen.

Dat is dan ook wat er gebeurt op zaterdag 29 oktober vanaf 19.00 uur. Tientallen vrijwilligers verstoppen zich, uitgedost in angstaanjagende kostuums en voorzien van dito schmink. Op sommige plekken moet je je handen in iets onbestemd glibberigs stoppen, of blijkt een hoofd onder een dekschaal te liggen. En net als vorig jaar is er een haunted house.

"Het begon vijf jaar geleden met trick or treat", vertelt Vanessa. "Maar de kinderen wilden graag iet spannenders. Uitgangspunt blijft wel dat het voor alle kinderen leuk moet zijn, dus is de afspraak: als je het te eng vindt, steek je je hand op. Dan gaan de acteurs weg." Het spookhuis krijgt om die reden ook twee ingangen: één voor de kleintjes en één voor de grotere deelnemers.

Meedoen is gratis, net als drinken, snoep en chips. Dat kan dankzij sponsoring. Onder andere Kringloop Vicarie is een gulle gever en stelt ook het plein bij de kringloopwinkel beschikbaar. "Echt super", vindt Vanessa. "Veel uitjes zijn tegenwoordig zo duur dat het niet leuk meer is; dat willen wij niet. Wel zijn er dit jaar voor het eerst suikerspinnen, friet en cupcakes te koop, maar verder houden we commercie buiten de deur." Dat blijft zo nu de voorbereidingscommissie een heuse stichting is geworden met de naam Halloween and More.

Ook de prijzen voor de mooist uitgedoste deelnemer en het mooist versierde huis zijn gesponsord. "De mensen in Tuil doen heel enthousiast mee, en als er een prijs tegenover staat zijn ze nog gemotiveerder. In sommige tuinen worden complete stellages opgebouwd. Er zijn ook mensen die elk jaar een hele pompoenenroute door hun tuin maken. En dat voor een paar uur lol. Geweldig dat ze dat voor de kinderen doen."

Negatieve reacties op het gegriezel krijgt de organisatie nooit. "Wel tips hoe het beter kan, of een opmerking als iets niet helemaal goed is gegaan. Daar houden we van. De flyers zijn alweer huis aan huis verspreid. Waar geen flyer voor het raam hangt, bellen de kinderen niet aan. Dus als je niet mee wilt doen, hoeft dat ook niet."

Over belangstelling heeft de stichting niet te klagen. Steeds vaker komen vrienden en vriendinnen uit omliggende dorpen mee. "We willen er wel voor blijven zorgen dat alle kinderen uit Tuil mee kunnen doen. Desnoods geven we hen voorrang bij de inschrijving. Maar tot nu toe zijn we nog niet aan de tweehonderd kinderen gekomen, dat is het maximum dat de gemeente heeft gesteld met het oog op de veiligheid." Vrijwilligers voor de begeleiding zijn er voldoende. Acteurs kunnen zich nog melden. "Hoe meer hoe leuker, we kunnen achter elk bosje iemand gebruiken."


q www.halloweenandmore.nl