Nieuwe aanpak van huishoudelijke hulp

regio • In Leerdam en Zederik krijgen alle cliënten die gebruikmaken van huishoudelijke ondersteuning een nieuw keukentafelgesprek om zorg op maat te kunnen leveren.

Dat deelde wethouder Arie Donker de Zederikse raad maandag mee. Het is het gevolg van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, die in mei aangaf dat er per geval een onafhankelijk en objectief onderzoek nodig is om te bepalen hoeveel tijd er nodig is om een huis schoon en leefbaar te houden. "De zorgaanbieders wilden een half uur extra beschikbaar stellen per cliënt en het piepsysteem hanteren: wie het hardst, roept wordt geholpen. Mijn Leerdamse collega en ikzelf namen daar geen genoegen mee. Wij kozen de dure aanpak . Onze medewerkers gaan alle cliënten langs om tijdens een keukentafelgesprek een herbeoordeling te maken."

Daarmee komen de gemeenten tegemoet aan de wens die de regionale gehandicaptenplatforms in een brandbrief verwoordden. Zij zijn ontevreden over de manier waarop de gemeenten de huishoudelijke ondersteuning in de regio vormgeven. Belangrijkste pijnpunt: gemeenten laten de beoordeling van hoeveel en wat voor huishoudelijke ondersteuning iemand nodig heeft over aan de zorgaanbieders. Zij vinden dat niet onafhankelijk en objectief. 'De zorgaanbieder is immers partij, zij hebben mogelijk belang bij het leveren van weinig en/of goedkope huishoudelijke ondersteuning. Gemeenten zouden de indicatie en de bijbehorende uren vast moeten stellen.' Om er aan toe te voegen: 'Wij, als samenwerkende gehandicaptenplatforms, ervaren regelmatig in gesprekken met 'gebruikers' dat zij de manier van werken die de samenwerkende gemeenten de afgelopen periode hebben gekozen, niet plezierig vinden.' Wethouder Donker: "De mensen die ik spreek zijn zeer tevreden over de zorg die ze krijgen. Wel is er ontevredenheid over de manier waarop hulp wordt verleend. Iemand die op een middag drie keer gebeld wordt door steeds een andere persoon met de mededeling dat er de volgende dag niemand langskomt, dat kom ik wel tegen."


Geurt Mouthaan