Renovatie N484: 'Er is nu wel genoeg naar belanghebbenden geluisterd'

De berichtgeving over de renovatie van de N484 wordt steeds chaotischer. In het Kontakt van 21 september kwamen de heren Voogd en Van Bemmel aan het woord, die zich inmiddels zelf lijken te hebben benoemd als vertegenwoordigers van de bewoners aan de Schaikseweg en het Hoogeind. Als bewoner van laatstgenoemde moet mij van het hart dat zij hiermee een veel te grote broek hebben aangetrokken.

Ik ken geen enkele belanghebbende bewoner van het Hoogeind die het met hun visie eens is. Natuurlijk proberen zij de N484 zo ver mogelijk van hun woningen gesitueerd te krijgen. De argumenten die zij daarvoor gebruiken zijn in de tussentijd aangepast. Ging het eerst om de beperking van geluidshinder, het milieu en het punt dat de ventweg van historisch belang is – ooit lag er een onverharde weg sinds ongeveer 1500 – tussen Leerdam en Schoonrewoerd die volgens hen niet mocht opgaan in een meer moderne asfaltbaan, inmiddels werpen zij het argument 'veiligheid' in de strijd. Dat klinkt natuurlijk veel serieuzer en sexy. Ook beweren zij dat bij de huidige renovatieplannen minstens honderd bomen moeten worden gekapt. Ik kom niet verder dan ongeveer zestig of zeventig afhankelijk van het wel of niet construeren van een rotonde. Een nieuw aan te leggen weg inclusief een rotonde kost bijna drie hectare goede landbouwgrond die wordt opgeofferd aan 'meer asfalt'. Zij stellen dat het prijsverschil nog maar gering is, maar de realiteit zegt dat dit meer dan drie miljoen euro (!) duurder is. Geld, dat de belastingbetaler - u en ik - mag ophoesten. De belangen van een gehandicapte medebewoner worden weggewuifd. Zijn huisje kan wel verdwijnen. Het is trouwens heel simpel om tot maximale veiligheid te komen: 'Laat landbouwvoertuigen toe op dit stukje provinciale weg'. Dit is trouwens al de praktijk van iedere dag. De moderne trekkers rijden gemakkelijk zestig kilometer en meer per uur en passen in het dagelijkse verkeer. Als dan ook de vaak aanwonende gebruikers van de ventweg wat minder hard gaan rijden, hebben de fietsgebruikers en de voetgangers alle ruimte.

De aanleg van een nieuw wegtracé duurt trouwens erg lang. Zo'n wegbed moet inklinken, kijk maar eens naar de vernieuwde verbindingsweg A2-Culemborg. En het is nooit het plan van de provincie geweest om een nieuwe weg aan te leggen, renovatie van de huidige, in 1946 aangelegde, was de bedoeling.

Een aantal gemeenteraadsleden en wethouder Meijdam hebben gelijk als zij stellen dat er een bijna definitief ontwerp ligt en dat de provincie beslist. Er is nu wel genoeg naar alle belanghebbenden geluisterd.

Cornelius A. den Rooijen, bewoner Hoogeind