• Jan Vink spreekt een dankwoord, naast hem Dick Kerkhof.
• Jan Vink spreekt een dankwoord, naast hem Dick Kerkhof. Foto: Dick Aanen

Vink erelid Natuur- en Vogelwacht

hei- en Boeicop • Jan Vink uit Hardinxveld-Giessendam is benoemd tot erelid van Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden. Vink was van 1975 tot 1983 voorzitter van de vereniging, die dit jaar haar vijftigjarig bestaan viert.

Hij kreeg zaterdag tijdens de open dag bij de Schaapskooi een speciale karaf overhandigd door Dick Kerkhof, de huidige voorzitter.

Vink was in de jaren zeventig een belangrijke pionier van de vereniging, samen met onder andere Jan de Leeuw, Gerrit Streefkerk en Hans de Labije.

De Schaapskooi

Een huzarenstukje onder zijn bestuurlijke leiding was de aankoop in 1980 van De Schaapskooi in Hei- en Boeicop. Er kwamen in die jaren ook allerlei studie- en werkgroepen van de grond, die zich bezighielden met onder andere de bescherming van amfibieën en het behoud van knotwilgen en hoogstamboomgaarden.

Jan Vink is vooral trots dat zoveel omwonenden in 1981 gehoor gaven aan de oproep van Dick Jonkers om mee te doen aan een onderzoek naar de voedselgebieden en het voedsel van het in het dorp broedende ooievaarspaar. Enkele jarenlang verzamelden ruim honderd inwoners van de streek gegevens voor het landelijke onderzoek.

Vink zorgde er tijdens zijn voorzitterschap voor dat het werk van de Natuur- en Vogelwacht op de kaart werd gezet. De rasverteller (Vink was o.a biologieleraar) was te horen en te zien op radio en televisie, onder andere bij het veel bekeken tv-programma van Sonja Barend.

Bij Maartje van Weegen vertelde hij over de paddentrek en ook bij het programma Vroege Vogels van de Vara vertelde hij vol vuur en passie over die actieve natuurvereniging in de Vijfheerenlanden. "Het heeft er voor gezorgd dat onze activiteiten landelijk uitwaaierden en dat er in andere streken soortgelijke verenigingen van de grond kwamen."

Knotwilgen

"We hadden de tijd mee", zei Jan zaterdag in zijn dankwoord. "We zaten nog in de na-oorlogse wederopbouw. Boeren gingen meer met machines aan de gang op hun land. De knotwilgen dreigden daardoor te sneuvelen als we toen niet in actie waren gekomen. Zo kwamen natuur en landschap meer in de belangstelling"

Vink heeft heel wat vrije zaterdagen geholpen bij het knotten van de knotwilgen. "Ik ben zo blij dat de vereniging nog steeds groeit en bloeit. Er zijn inmiddels duizend leden. Het aantal werkgroepen is alleen nog maar toegenomen. Ik ben nu gepensioneerd, maar sluit niet uit dat ik in de toekomst toch weer wat ga doen voor de vereniging."

Vroege vogeltelling

Er was zaterdag weer van alles te beleven in en rond de Schaapskooi, zoals een vroege vogeltelling, verkoop van onbespoten hoogstamfruit, een demonstratie mandvlechten en optredens van het Arkels Visserskoor.

Dick Aanen