• De wethouders Wim van der Leij (Leerdam), André Landwehr (Vianen) en Goof Bos (Zederik) met Bart Krol.
• De wethouders Wim van der Leij (Leerdam), André Landwehr (Vianen) en Goof Bos (Zederik) met Bart Krol. Foto: aangeleverd

Leerdam lift mee op Utrechts onderzoek

vijfheerenlanden • Provincie Utrecht en haar gemeenten willen het Utrechtse platteland van snel internet voorzien. Hiervoor is één miljoen euro beschikbaar gesteld. Opvallend: Leerdam en Zederik liften alvast mee, terwijl de provinciekeuze officieel nog niet beslist is.

"Een goede internetverbinding is noodzakelijk voor tal van maatschappelijke en economische activiteiten. Dat geldt zeker voor ons buitengebied", aldus gedeputeerde Bart Krol vorige week tijdens de ondertekening. Hierbij waren ook wethouders Goof Bos (gemeente Zederik) en Wim van der Leij (gemeente Leerdam) aanwezig. Wethouder Bos: "Binnen Zederik is zijn de kernen van Ameide, Meerkerk en Lexmond voorzien van snel internet. Maar de buitengebieden en de andere drie dorpen vielen daarbuiten. Het is lastig om het daar voor elkaar te krijgen, omdat het daar duurder is."

Vianen en Leerdam hebben met dezelfde problematiek te kampen. "Vandaar dat we samen hebben bekeken of we dit in Vijfheerenlanden-verband op zouden kunnen pakken." Via de gemeente Vianen kwam het onderzoek van de provincie Utrecht als mogelijkheid op tafel. "Zij inventariseren waar in de provincie de witte vlekken zijn en kijken naar de mogelijkheid om dit als pakket aan te bieden, zodat door het grote aanbod het kostentechnisch wel mogelijk wordt. Vianen heeft tegen Utrecht gezegd: 'Beschouw ons als Vijfheerenlanden en neem Leerdam en Zederik mee.'"


Provinciekeuze

Dat verzoek werd ingewilligd. Wethouder Goof Bos benadrukt dat het los staat van de provinciekeuze, die nog steeds niet genomen is. "Dit is een kwestie van solidariteit van Vianen richting Leerdam en Zederik.Het speelt geen rol in de uiteindelijke keuze. Ook als we uiteindelijk naar de provincie Zuid-Holland gaan, blijven we meeliften in dit project."

De provincie Utrecht stelt voor het onderzoek 'Snel internet in het buitengebied van de provincie Utrecht' één miljoen euro beschikbaar. Bijna 12.500 adressen op het Utrechtse platteland zijn, in tegenstelling tot stedelijke gebieden, niet aangesloten op breedband internet. De provincie vindt het belangrijk dat al haar bewoners over een snelle en betrouwbare internetverbinding kunnen beschikken. Dit is ook van belang om de economische en maatschappelijke kansen van het platteland te vergroten en te versterken, zo betoogt de provincie. Afgelopen woensdag werd er een intentieverklaring ondertekend. Dit is een eerste stap om ook de laatste 'witte adressen' in de provincie van snel internet te voorzien.

Aanleg

"De komende tijd zullen provincie en gemeenten kritisch bekijken wat er nodig is om snel internet in het buitengebied mogelijk te maken", meldt de provincie in een persbericht. "De intentie is eventuele obstakels te minimaliseren en te onderzoeken of de bewoners open staan voor een sneller internet tegen een meerprijs ten opzichte van de kernen. Op deze manier willen de partijen betere voorwaarden creëren om (markt)partijen aan te trekken, welke mogelijk volgend jaar al met de aanleg kunnen starten."


Geurt Mouthaan