Landelijke overheid kort gemeente met 160.000 euro

Wmo Zederik: bijna 640.000 euro over

zederik • Daarmee komt het 'reservepotje' van de gemeente Zederik in totaal op 1.297.329 euro. Uitgeven wil het Zederikse college dit geld (nog) niet. 'We moeten namelijk rekening houden met een aantal ontwikkelingen die maken dat er een toekomstig beroep zal worden gedaan op deze reserve, zoals de vergrijzing, de landelijke lobby om de eigen bijdrage te verlagen en de toename van het aantal te huisvesten statushouders, waardoor een groter beroep zal worden gedaan op bijvoorbeeld uitkeringen en minimabeleid.'

De Zederikse raadsleden Dico Baars (ChristenUnie) en Govert Versluis (VKG) vroegen wethouder Arie Donker maandag tijdens de commissievergadering om een verdere duiding van deze risico's. "Als bijvoorbeeld de eigen bijdrage wegvalt en het rijk die niet compenseert, hebben we een fors nadeel van 270.000 euro", reageerde de wethouder. "Daarnaast ruiken ze in Den Haag ook al dat het ons financieel voor de wind gaat. In de septembercirculaire (waarin aangegeven wordt hoeveel gemeenten van de landelijke overheid krijgen, red.) kwam naar voren dat we 160.000 euro minder ontvangen."

Meevaller

Aan de andere kant kon de wethouder nog een meevaller meedelen. Op het gebied van beschermd wonen kreeg Zederik onlangs 150.000 euro. "In 2015 hadden we daar te weinig middelen voor gekregen. Ook voor 2016 verwachten we bij beschermd wonen een positief saldo." Wethouder Donker noemde tegelijkertijd de wachtlijsten die er zijn. "Al zijn die niet helemaal zuiver. Onlangs sprak ik nog een echtpaar dat hun zoon op een wachtlijst had staan, maar hem zo lang mogelijk thuis wilde verzorgen. Hij stond alvast op de lijst voor als het echt niet meer zou gaan. Wel gaan we kijken of we iets extra's met beschermd wonen kunnen gaan opzetten; daarvoor willen we een budget van 216.000 euro inzetten."

Niet alle onderdelen van de Wmo draaien positief. Bij huishoudelijke ondersteuning (302.000 euro) en maatwerkbegeleiding (473.217) is dat wel het geval; bij het onderdeel jeugd wordt een tekort verwacht van bijna 70.000 euro. Ook bij Participatie is er een verwacht nadeel van 161.000 euro. 'Dit wordt veroorzaakt door de verwachte extra bijstandsuitkeringen door de toestroom van statushouders en extra ww-ers en extra bijzondere bijstand door inrichtingskosten van statushouders.'

Rekenkamer

Tijdens de commissievergadering kwam ook het onderzoek dat de Rekenkamer in Zederik uit gaat voeren naar hoe het gemeentelijk beleid in het sociaal domein uitpakt. De belangrijkste vraag: hoe ervaren de cliënten de nieuwe aanpak van de zorg? Hanneke van der Leun (VVD): "Mij bereiken daarover tegengestelde geluiden: dat het niet goed gaat, maar anderen zeggen: 'Ik moest het eerst zelf betalen en nu wordt het door de gemeente vergoed.'" Een werkgroep bestaande uit Van der Leun, Dico Baars (ChristenUnie) en Maria de Jong (CDA) gaat dit onderzoek begeleiden.


Geurt Mouthaan