• Wethouder Griedo Bel en directeur Arjan Vriend van Landschapsbeheer Gelderland openden het pad.
• Wethouder Griedo Bel en directeur Arjan Vriend van Landschapsbeheer Gelderland openden het pad. Foto: Janneke Boogaard

Vuren heeft er een wandelpad bij

vuren • Wandelen 'door de haarvaten van het landschap'. Zo omschrijft Arjan Vriend, directeur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, de klompenpaden. Vrijdag werd het eerste Lingewaalse pad geopend: het Vurensche Polderpad.

De wandeling begint bij Fort Vuren. Ook bij het Lingebos is een opstappunt. In totaal is het pad vijftien kilometer lang, maar het bestaat uit twee lussen voor wie liever een kortere afstand loopt. En er is een verbindingsroute naar het klompenpad rond Rhenoy.

Behalve een mogelijkheid om het landschap te verkennen, willen de klompenpaden ook uitnodigen om gebruik te maken van lokale horeca. Daar is ook de routefolder verkrijgbaar voor 1,50 euro. Maar zonder kaartje de stickers met klompen volgen werkt ook prima, in twee richtingen. Gewapend met de app krijgen wandelaars bovendien op bepaalde punten extra informatie over de streek, als ze hun gps-functie aan hebben staan.

Bij de klompenpaden zijn veel vrijwilligers betrokken. Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente Lingewaal bedankten hen vrijdag met een toepasselijk cadeautje: een vogelhuisje gemaakt van een afgekeurde klomp. Ook de grondeigenaren die toestemming hebben gegeven om de route over hun percelen te laten lopen, kregen zo'n vogelhuisje.

Vervolgens onthulden Bel en Vriend het informatiepaneel van het Vurensche Polderpad. Dat staat bij de parkeerplaats van Fort Vuren. Bel biechtte op dat hij bij de start van de voorbereidingen voor het klompenpad - drie, vier jaar geleden - niet meteen stond te springen. "Ik zei: we hebben al zoveel wandelpaden. Maar ik ben overstag gegaan, het is goed dat mensen getuige kunnen zijn van de mooie omgeving in onze gemeente. Inmiddels is er een tweede klompenpad in Lingewaal in voorbereiding."

Er was een flinke club belangstellenden op de officiële opening afgekomen. Zij konden vervolgens met een touringcar naar een bijzonder element uit de route: de gereconstrueerde kade uit de Nieuwe Hollandse Waterline. De kade werd ten tijde van de mobilisatie voor de Tweede Wereldoorlog met een aantal loopgraafstellingen en betonnen groepsschuilplaatsen aangelegd. In 2015 volgde een renovatie, en die werd vrijdag ook meteen feestelijk afgesloten.

Het klompenpad wordt net als de 93 andere in Gelderlanden Utrecht onderhouden door inwoners. Zij krijgen materialen zoals routebordjes en gereedschap. Het is volgens Landschapsbeheer Gelderland niet moeilijk om daarvoor vrijwilligers te vinden, omdat zij zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad. De route wordt regelmatig nagelopen, schoongehouden en onderhouden.


q www.klompenpaden.nl

Janneke Boogaard