Politiek Lingewaal wikt en weegt

lingewaal • Politiek Lingewaal is druk bezig met het bepalen van haar standpunt met betrekking tot een fusie met buren Neerijnen en Geldermalsen. Helder is: SGP is enthousiast voorstander, ChristenUnie is fervent tegenstander. De standpunten van de overige partijen zijn schimmiger.

ChristenUnie Lingewaal heeft haar mening over een gemeentelijke herindeling nooit onder stoelen of banken gestoken. De partij vindt dat er nog teveel onduidelijk is. En vraagt zich ook af waarom er nooit naar alternatieve samenwerkingen is gekeken. En bovendien: de haast waarmee het besluit er nu doorheen gejaagd dreigt te worden, stuit de partij zeer tegen de borst. Fractievoorzitter Fred Temminck: "Nu worden onder stoom en kokend water allerlei rapporten en voorstellen geproduceerd om ons voor de volgende verkiezingen een nieuwe gemeente GNL te laten zijn. Zulke belangrijke beslissingen met zo'n grote impact en daarvoor steeds zo weinig tijd krijgen om je in te lezen, te overleggen en te besluiten. Een slechte zaak." Bovendien gelooft de partij sterk in de slagvaardigheid van Lingewaal. De partij gelooft dat de gemeente "de komende tien jaar nog zeker zelfstandig kan blijven en wellicht nog veel langer".

De SGP in Lingewaal daarentegen: deze partij dringt aan op een snel proces. Tijdens een regionale partijbijeenkomst dit voorjaar sprak SGP-leider Gian Bareman de hoop uit dat de herindeling "binnen een redelijk aantal jaren kan worden geëffectueerd". Het voorstel waarover de raden zich op donderdag 6 oktober zich buigen, sluit bij deze wens aan. De partijen in Lingewaal, Neerijnen en Geldermalsen mogen dan ja of nee zeggen tegen een bestuurlijke fusie in één keer. Dit zou betekenen dat er al een nieuwe gemeente gevormd kan worden in 2019.

Of PvdA en CDA donderdag 6 oktober voor of tegen de herindeling stemmen, is nog onduidelijk. De PvdA is altijd overwegend positief geweest over de gemeentelijke samenwerking tussen Geldermalsen en Neerijnen. Maar zich écht uitspreken als voorstander, heeft de partij tot nu toe nog niet gedaan. Fractieleider Fred Kloppenborg zegt dat de partij wel al een standpunt heeft ingenomen, maar dat eerst nog wil overleggen met haar achterban. "Het is op dit moment nog lastig om te zeggen wat de leden nog kunnen becommentariëren." En bovendien: "Ik hoop nog op een mooi debat, wie weet of dat nog kan leiden tot standpuntwijzigingen. Ik houdt het kruit dus nog even droog." CDA zit in ongeveer hetzelfde schuitje. Deze partij twijfelt openlijk of een herindeling op dit moment wel een goed idee is. Er is daarom op woensdag 28 september (vanavond, red.) een besloten ledenvergadering. CDA-voorzitter Cor van Ooijen zegt hierover: "Uiteindelijk bepaalt de factie zelf het standpunt, maar ik ben ervan overtuigd dat de raadsleden de mening van de leden zullen meewegen in hun uiteindelijke standpunt."

En dan de VVD. De liberalen hebben in hun verkiezingsprogramma toegezegd dat het zich "daadkrachtig (zal) opstellen voor het behoud van een zelfstandig Lingewaal". Maar VVD-raadslid Maarten de Man heeft zich eerder in het AD laten ontvallen dat "nu het moment (is)" om te fuseren. De fractievoorzitter Gert Jan van Ochtend was later in deze krant voorzichtiger. Van hem mag de fusie ook nog wel een paar jaar duren. De partij is wel van mening dat Lingewaal op termijn niet kan ontkomen aan een herindeling.

Gemeente Lingewaal, Neerijnen en Geldermalsen besluiten donderdag 6 oktober in een gelijktijdige raadsvergadering over een fusie.