• Job Lenselink (zwart shirt) in actie voor HCL.
• Job Lenselink (zwart shirt) in actie voor HCL. Foto: Aangeleverd

HCL A1 haalt stevig uit tegen Nijkerk

leerdam • De A1 van de Hockeyclub Leerdam speelde zaterdag een uitwedstrijd in Nijkerk. Na het teleurstellende resultaat van vorige week waren de jongens gebrand dit keer wél een goede score neer te zetten. Dat lukte: HCL won met 1-4.

Vorig seizoen ging HCL in Nijkerk nog met 7-1 onderuit. Beide teams gingen van start met aanvallend hockey. HCL speelde technisch verzorgder en kwam steeds beter uit de voeten op de helft van de tegenstander. Nijkerk wist af en toe snel uit te breken, maar daar was de defensie van HCL tegen opgewassen: de bal kwam steeds weer snel terug aan de Leerdamse stick.

Mooie aanval

De bal ging achterin rustig rond, totdat de verdediging kans zag om een mooie aanval op te bouwen. Dit gebeurde dan ook na 20 minuten. Kees Sevenhuijsen passte fraai op Job Lenselink. Die wist op zijn beurt een man te omspelen en de bal bij Tjeerd van Loo te krijgen. Van Loo zag zijn kans schoon en schoot op doel. De Nijkerkse keeper greep niet al te sterk in en de bal belandde in het net: 0-1.

Leerdam wisselde het spel vervolgens af, heerste op het middenveld, terwijl Barend van Brakel met heerlijke lange ballen zijn ploeggenoten aan het werk zette. Van Brakel bewees maar weer eens dat de lange bal een van zijn sterke punten is. Zo gaf hij een mooie, diepe bal op Tjeerd van Loo. De scoops (hoge passes) verliepen tot nu toe goed, dus ook Van Loo maakte er goed gebruik van. De keeper zag de scoop in de richting van zijn doel komen en liet de bal gaan. Een bal die van buiten de cirkel in het doel wordt geschoten, telt immers niet. De bal raakte echter de paal en kwam terug. Niek Sevenhuijsen stond daar als een echte aanvaller zijn kans af te wachten en legde de bal beheerst in het doel. Zo ging Leerdam met een 0-2 voorsprong de rust in.

In de rust gaven de coaches Robert van Brakel en Floris Bel de aanwijzing gewoon door te gaan met het positiespel waar hard op was getraind. Vlak na rust kreeg Nijkerk een strafcorner. Deze kans werd meteen benut en de thuisclub kwam zo terug tot 1-2. Kort daarop was het weer de beurt aan Leerdam. Na een mooie opbouw, die begon in de verdediging, eindigde de bal bij Sjoerd van der Sluijs. De aanvaller schoot ongelukkig op de keeper, maar kreeg de bal terug. Hij bleef rustig en maakte zijn tweede kans wel af: 1-3. In de laatste minuten verdween de concentratie bij Nijkerk en werd het spel van de thuisclub steeds slordiger. Dat leidde ook tot slecht uitverdedigen. De verdediging van Nijkerk speelde de bal ongelukkig op Leerdammer Casper van Brakel. Via Sjoerd van der Sluijs kwam de bal bij spits Remco den Hartog die de eindstand fraai op 1-4 bepaalde.

Zaterdag speelt Leerdam A1 een thuiswedstrijd tegen Baarn JA1. Het duel begint om 16:30 uur.