• Helmoed Wakkermans overhandigt de elementen aan Jaap Appel en Richard Bakker.
• Helmoed Wakkermans overhandigt de elementen aan Jaap Appel en Richard Bakker. Foto: Janneke Boogaard

Wakkermans Elektro sponsort verwarmingselementen

Geen was maar bier in de wasmachine

beesd • Oliebollen bakken op oudjaarsdag. Dat is het sfeertje in de garage van Richard Bakker als hij met vier vrienden aan het bier brouwen is. Ambachtelijke geuren verspreiden zich, deze en gene komt langs voor een praatje. Alleen dan niet één keer per jaar, maar elke maand.

Richard Bakker, Ronald en Jacco van Herwijnen, Jaap Appel en Rob Friederichs kennen elkaar van de badmintonclub. Een jaar of twee geleden borrelde de gedachte op om bier te gaan brouwen. Het idee om dat in een wasmachine te doen kwam uit de koker van Jaap. "Daar zit eigenlijk alles in wat je nodig hebt. Het enige onhandige is dat de meeste wasmachines aan de voorkant opengaan, en dan loopt het bier er natuurlijk uit, dus het moest een bovenlader worden."

De eerste wasmachine werd voor vijftig euro op de kop getikt via Marktplaats. Twee maanden boenen was nodig om de wasmiddelsmaak eruit te krijgen, het apparaat brandschoon te krijgen en het om te bouwen. Jaap: "We volgden een Russisch instructiefilmpje op Youtube over het regelen van het toerental, maar dat ging niet helemaal goed: de stoppen sloegen door."

De Heeren van Bisde, zoals ze zichzelf noemen, vonden een alternatief. "We hadden een boormachine waarvan de accu was overleden en een voeding waarvan de laptop was overleden. Montagedraadje ertussen, en deze constructie gaat nu al zo'n vijftien brouwsels mee."

De eerste tijd ging er wel eens vaker iets mis. "In het begin hadden we de druk niet helemaal onder controle. Vloog er ineens een kurk door de keuken als de vloerverwarming was aangeslagen. En het bier zat tot aan het plafond." Sindsdien worden de brouwsels in de kelder onder de garage bewaard.

"Het brouwen is spannend", vindt Jaap, die in geuren en kleuren vertelt over mout, hop, schroten en gisten. "Na een paar maanden wachten weet je pas of het bier is zoals je had verwacht, qua kleur, geur en smaak. Het lukt ons nooit om een recept exact te volgen. Tot nu toe pakt het alcoholpercentage steeds wat hoger uit. Maar dat noemen wij niet echt een mislukking."

Slechts één keer moest een batch worden weggegooid. Dat was toen het verwarmingselement van één van de bovenladers was gesneuveld tijdens het brouwen. Dat was ook het moment dat Richard een mailtje stuurde naar Wakkermans Elektro, de bekende witgoedzaak in het dorp. Of hij de Heeren van Bisde misschien een paar verwarmingselementen wilde doneren.

Helmoed Wakkermans fronste wel even zijn wenkbrauwen toen hij het bericht las. "Ik wist niet van het bestaan van de EBBB. Van bier brouwen in een bovenlader had ik ook nog nooit gehoord. Ik dacht aan een soort studentengrap", lacht de ondernemer. "Maar het is natuurlijk voor mij een erg leuke manier van sponsoring. Ik heb er al over verteld bij Miele, daar waren ze ook verbaasd."

"Wij waren blij met de enthousiaste reactie van Wakkermans", zegt Richard. Het scheelt de Heeren in de onkosten dat ze de verwarmingselementen niet zelf hebben hoeven aanschaffen. In ruil kweken ze goodwill voor de witgoedzaak. Toen de bovenlader van de schoonmoeder van Richard kapot ging, hebben de brouwers haar ervan overtuigd dat-ie vast niet gerepareerd kon worden en dat ze maar een nieuwe moest kopen. Dat deed ze, bij Wakkermans.

De kapotte bovenlader staat nu in de garage, voorzien van een kentekenplaat met de naam 'Annie', zoals Richards schoonmoeder heet. Zo hebben de Heeren nu een brouwketel en een kookketel.

Diverse partijen hebben al geïnformeerd of ze het Beesdse bier op de markt mogen brengen, maar voor het vijftal blijft het hobby. "Er valt geen verdienmodel van te maken als je ziet hoeveel tijd erin gaat zitten." De zeven verschillende varianten die tot nu toe zijn gebrouwen, zijn dus exclusief te proeven op persoonlijke uitnodiging van de EBBB.

Janneke Boogaard