Politici tonen waardering tijdens oergezellige raadsvergadering

'Het is Rinus die ons echt wat doet'

leerdam • Later ging het gezelschap - begeleid door De Bazuin - naar het Oude Posthuys voor een receptie. Houtman stopt op eigen verzoek per 1 oktober als waarnemend burgemeester van de Glasstad.

De plaatselijke politiek maakte er een ludiek, gemoedelijk en buitengewoon ongedwongen afscheid van, waarbij de lachsalvo's om de haverklap door het Hofje schalden. Een nar nam de rol van de voorzitter over en de raadsleden gingen zich te buiten aan een eigentijdse 'flashmob', waarbij de politici in een paar woorden 'Rinus' typeerden en zijn vrouw Miep uitgebreid in het zonnetje zette. Aan het eind van de 'gezelligste raadsvergadering sinds decennia' zong de hele zaal – met een fraaie solo van Henk Heiltjes - Houtman toe, waarbij nadrukkelijk doorklonk dat Leerdam Rinus eigenlijk gewoon wilde houden. "Rinus mag best blijven, maar in Den Haag roept iemand nee." Naast dat plaagstootje was er waardering: "Het is Rinus die ons echt wat doet, echt wat doet. Het is Rinus die ons echt wat doet." Maar dat gold ook voor zijn vrouw. Elke keer als de naam van 'Miep' klonk als 'steun en toeverlaat' van de burgervader gaf het complete Hofje haar een ovationeel applaus. Volgens loco-burgemeester Teus Meijdam had Houtman destijds zelf gewezen op de grote inbreng van zijn vrouw. "U zei tijdens ons gesprek: 'Leerdam krijgt er twee voor de prijs van een'. Dat gaf voor ons zuinige Leerdammers de doorslag om u te kiezen." Het afscheid paste bij de manier waarop Houtman én zijn vrouw hun werk de afgelopen drieënhalf jaar in Leerdam hebben verricht. De waardering daarvoor klonk door in alle bijdragen. Houtman kreeg lof toegezwaaid voor zijn kennis, wijsheid en bestuurlijke vaardigheden, zijn vaderlijke uitstraling, humor en relativeringsvermogen. Daarnaast waren er veel persoonlijke woorden. Duidelijk werd dat de aanvankelijke aarzeling van sommige politici voor de keuze van Houtman - bij zijn start in Leerdam tenslotte al 70 jaar – destijds verdween als sneeuw voor de zon. "We willen eigenlijk helemaal geen afscheid nemen. Rinus je hebt met je rust en wijsheid veel voor ons betekend, Miep hebben we in ons hart gesloten."

En er waren vragen uit de zaal, ook van de kinderen van het echtpaar. Of de hond er nu echt gaat komen – 'zeker wel, een echte, niet zo'n klein Leerdammertje' – of pa voortaan op 3 oktober aanwezig is bij het 'Ontzet van Leiden' – 'ja hoor, we komen genieten van haring en wittebrood'. En 'mevrouw' Houtman onthulde de eerste vakantiebestemming: "We gaan naar Duitsland en nemen meteen wat wijn mee."

Natuurlijk waren er ook serieuze woorden. Diverse raadsleden wezen op de kracht die Houtman put uit zijn geloof en het lezen van de Bijbel en wensten hem en zijn vrouw Gods nabijheid toe. Houtman sloot daar bij aan. "Ik ben dankbaar voor de mooie woorden. Dankbaar, niet trots. Want wat hebt gij, dat gij niet hebt ontvangen", citeerde hij een bijbeltekst. "Bach schreef drie letters onder zijn composities. SDG, Soli Deo Gloria. God alleen de eer. Zo kijk ik terug."

Donderdagavond (morgen) neemt Houtman in het Dak afscheid van de Leerdamse bevolking.