• De Musketiers vol trots voor hun nieuwe onderkomen.
• De Musketiers vol trots voor hun nieuwe onderkomen. Foto: André Bijl

Eigen onderkomen voor Ontwikkelhuis

leerdam • Stichting De Musketiers heeft een eigen onderkomen gevonden. Het gaat om galerie 'De Oude Smederij - beneden' aan de Hoogstraat 41a. "Een eigen plek, en ook nog in het centrum van Leerdam. Het is een droom die uitkomt."

Tülin Yagmur, Febe Meijnen en Monique Sentjens zijn de koning te rijk. "Toen we onze plannen presenteerden, lieten we weten dat we graag over een eigen onderkomen wilden beschikken. Daarop werden we benaderd door Cilja Zuyderwyk. "We waren meteen verliefd op dit pand. In het centrum, laagdrempelig, sfeervol; een betere locatie konden we niet treffen." Het pand aan de Hoogstraat biedt onderdak aan de projecten van de Musketiers. Zoals het Ontwikkelhuis, waarbij vrouwen de kans krijgen hun talenten te ontplooien. "Veel vrouwen hebben door allerlei oorzaken – privésituatie, financiële omstandigheden - daarvoor nooit de kans gekregen. Wij hebben door onze activiteiten een groot netwerk. Wij geven vrouwen een zetje, brengen mensen met elkaar in contact, slaan een brug naar organisaties, faciliteren, reiken mensen de hand en zorgen dat projecten op gang komen." Van groot belang is dat de projecten niet door anderen worden bedacht of opgelegd, maar dat vrouwen zelf laten weten waar behoefte aan is. Vanaf 1 november gaat het Ontwikkelhuis drie dagdelen per week open. Vrouwen kunnen dan binnenlopen op dinsdagavond, woensdagmiddag en donderdagmorgen. 'Werkendeweg' is het Ontwikkelhuis al gestart met enkele projecten. "Vrouwen kwamen naar ons toe met hun vragen en ideeën." Zo ontstond 'Kookboek', waarbij vrouwen uit tien verschillende culturen samen aan het koken zijn geslagen. "Ze schrijven de gerechten op, zo komt er een kookboek met recepten. In het boek staan ook de verhalen over de gerechten. En foto's. Dat maakt het spannend. Zo komt er veel talent los." Een ander project dat via het Ontwikkelhuis op gang is gekomen, is het meidencafé voor jongeren, op initiatief van een aantal Turkse meiden. "Ze komen hier bij elkaar voor overleg. Wij zijn een soort tussenstation." Een kostuumproject is een derde initiatief dat op gang is gekomen. "De naaimachine is al binnen." Mogelijk wordt dit project ondergebracht in Emma in west. "Maar wij houden de vinger aan de pols."

Het nieuwe onderkomen aan de Hoogstraat is ook het hoofdkwartier van het Wijktheater. Dat project vindt van 3 tot en met 5 november plaats in het centrum. De voorstelling begint bij het Oevertje aan de Zuidwal en het onderkomen van De Snoek is ook het eindpunt. Bezoekers wandelen langs acht verrassende locaties waar scenes worden gespeeld. Het thema is 'De toekomst is nu'. In totaal werken 70 spelers, muzikanten en mensen achter de schermen mee aan het spektakel. De entree bedraagt 2,50 euro.

Zaterdag 1 oktober gaat het Ontwikkelhuis aan de Hoogstraat 41 voor de eerste keer open voor een 'Vrouwenfuif' met muziek, dans en lekkere hapjes. Aanvang 20:00 uur, entree gratis. "Alle vrouwen uit verschillende culturen en achtergronden zijn welkom." Later dit jaar volgt de officiële opening. Info of aanmelding: www.stichtingdemusketiers.nl of 06-34693461.