• Foto van een eerdere editie van het Spiegeltentenfeest.
• Foto van een eerdere editie van het Spiegeltentenfeest. Foto: aangeleverd

Spiegeltentenfeest groeit maar door

'Het is De Efteling in het Lingebos'

vuren • Ze buitelen over termen om het Spiegeltentenfestival te omschrijven. Magisch. Mysterieus. Uniek. Initiatiefnemer Jenno van Ekeren: "Als je uit Vuren richting het Lingebos komt fietsen, zie je de laserlichten al door het bos spelen, dat is zo mooi. Het is alleen al spannend om erheen te fietsen." Organisator Tonny van der Meijen: "Het is net De Efteling in het Lingebos."

Het Spiegeltentenfeest - zoals het evenement oorspronkelijk heette - beleeft dit jaar haar zeven editie. Maar het is het derde jaar op rij dat het ESP Entertainment van Van der Meijden voor de organisatie tekent. Het Vurense bedrijf werd erbij betrokken door Van Ekeren en mede-initiatiefnemer en spiegeltentenleverancier Rob van Rosmalen. Van Ekeren vertelt nog even hoe het ooit begonnen is. Rob van Rosmalen benaderde hem. "Hij zei: ik heb de tenten, jij kent de mensen, laten we een feestje organiseren." Zo gebeurt, zo gedaan. Er kwamen pakweg tweehonderd man op de eerste editie af. Een gemêleerd gezelschap: voetballers en ondernemers. Van Ekeren: "Het begon eigenlijk als een soort reüniefeestje voor de voetbal. Met mijn makelaarskantoor ben ik natuurlijk betrokken bij verschillende clubs en ik nodigde her en der wat mensen uit. Toen kwam het eerste van Asperen, toen het tweede. Toen kwamen de dames ook." Maar ook ondernemers – die Van Ekeren weer kent via verschillende netwerkclubs – bleken wel oren te hebben naar een feestje. "Er wordt ook flink genetwerkt tijdens de avond."

De spiegeltenten waarin het feest plaatsvindt, maken het festival in Vuren bijzonder. Dit zijn grote kiosktenten gemaakt van hout en canvas die van binnen zijn aangekleed met spiegels en panelen van geslepen glas. Van deze constructies – gebouwd eind negentiende, begin twintigste eeuw – zijn er nog maar een paar in gebruik. Het in elkaar zetten is een behoorlijk karwei. Van der Meijden: "Je bent met vijf man sterk anderhalve dag bezig om alles op te zetten. Alles zit apart verpakt en het is echt maatwerk." Maar ja: dan heb je ook wat. Ondertussen is Van Ekeren blij dat hij minder hoeft te organiseren, sinds ESP erbij is betrokken. Hij grinnikt: "Ik ben tegenwoordig benoemd tot 'promotor'. Het is wel prettig dat ik me dan niet meer druk hoef te maken over hoeveel bier er besteld moet worden en of er wel gedacht is aan een garderobe."

De expertise van ESP heeft het festival zeker verder doen groeien. Dit komt volgens Van der Meijden ook omdat er meer variëteit in muziek is. Tijdens de eerste editie stond er nog maar één spiegeltent. En werd het feest gehouden op de boerderij van Van Rosmalen. Inmiddels vindt het Spiegeltentenfestival plaats op het parkeerterrein van het Lingebos. Vorig jaar kwamen er ruim duizend man en waren er drie podia in drie verschillende tenten. Van Ekeren bekent wat jongensachtig: "Ik heb een weddenschapje met Tonny lopen dat we de 2.500 bezoekers wel halen dit jaar. De inzet is een fles champagne." De reden voor zijn optimisme: het Spiegeltentfestival heeft nooit de publiciteit gezocht. "Er was voorheen geen pr. Het was een puur Facebook-feest."


Het Spiegeltentenfestival begint zaterdag 8 oktober om 20:00 uur. En duurt tot ongeveer 01:00 uur.