Yolande Schroten:
Yolande Schroten: "Ik zie graag schoonheid." Foto: Sietsema Productions

Nooit een standaardinterieuradvies

leerdam • Eerst journalist, later bloemist, nu interieurstylist en eigenaar van Buro Binnenkans. "Mijn visie op interieur is verbreed."

Interieurontwerper Yolande Schroten is van veel markten thuis. Hoewel haar stap van radioverslaggever bij de EO naar een baan in de bloemensector mogelijk oogde als degradatie, was dat het niet. "Ik volg mijn hart en doe wat ik leuk vind. Het begint met durven en is een kwestie van doen. Passie voor wat je doet, is het allerbelangrijkste. Ik blijf dicht bij mezelf en merk dat dit vertrouwen wekt."

Buro Binnenkans, pas opgericht, was ook een mengeling van enthousiasme en lef. Eerst rondde ze in Utrecht de vakopleiding Interieurstyling aan de Interieuracademie af, daarna schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel. Buro Binnenkans is bedacht door haar man en uiteraard bedoeld als knipoog naar 'buitenkans'. Maar ook: een nieuwe kans voor het interieur van huiskamer of bedrijf.

Zo'n nieuwe kans zit 'm niet per se in dure bankstellen of prijzige vloeren, benadrukt Yolande. Met quickstyling geeft ze betaalbaar advies voor 'kleine' woonvragen. "Smaak en creativiteit hebben niks met geld te maken - stijl zit in een mix van oud en nieuw, ambacht, aandacht, kwaliteit, originaliteit. Stel: een hoekje van een woonkamer klopt op de een of andere manier niet. Soms is een ander vloerkleed al de oplossing."

Haar kijk op interieur is deels een kwestie van persoonlijke smaak. "Ik zie graag schoonheid en raak door veel dingen geïnspireerd: de natuur, een mooie spreuk, een detail op straat. Dat zijn waarschijnlijk sensoren die bij mijn beroep horen." De opleiding bracht haar verder. "Ik heb geleerd om buiten mijn eigen kader te kijken; ik ben meer de eclectische woonstijl gaan waarderen. Contrasten tussen stijlen en kleuren maken een interieur spannender."

Persoonlijk, verrassend en stijlvol is dan ook het handelsmerk van Buro Binnenkans. Naast de al genoemde restyling of quickstyling kan men bij Yolande terecht voor onafhankelijk interieuradvies, met de nadruk op onafhankelijk: "Bij interieuradvies in een winkel moet je daar de meubels kopen - het advies krijg je er gratis bij. Omdat ik niet vastzit aan merken, kan ik onafhankelijk advies geven. Ik geef richting, denk mee en kom ook met betaalbare mogelijkheden. Ik vaar mijn eigen koers en kom niet met standaard stylingoplossingen."

Gastblogger, kleuradviseur in bouwmarkten, stylist op het Adviesplein van VT Wonen: Yolande is goed op de hoogte van woontrends. "Vaak weten mensen wel wat ze willen, maar blijkt het lastig om dit vorm te geven in een interieurplan. Er is veel keuzestress. Het geeft voldoening om mensen te helpen met interieurkeuzes."

q www.burobinnenkans.nl