• Het Merwedekanaal vormt een prachtige trainingslocatie.
• Het Merwedekanaal vormt een prachtige trainingslocatie. Foto: Aangeleverd

Utrechtse verenigingen wijken uit naar Vianen

Merwede ideaal roeiwater

regio • Tussen Vianen Sluiseiland en de Bazelbrug bij Meerkerk ligt 'ideaal roeiwater' over een afstand van maar liefst 15 kilometer.

"Het Merwedekanaal is een droom van elke roeivereniging", zegt Ross Goorden (19), student bestuurs- en organisatiewetenschappen. "Het is een lang en breed kanaal met relatief weinig scheepvaartverkeer. Het kanaal is breed genoeg om met met een paar boten naast elkaar te varen. En het fietspad langs het kanaal is ook heel rustig. Ideale omstandigheden dus."

Het huidige trainingswater in het gelijknamige Merwedekanaal tussen de Muntbrug en de sluis bij het Amsterdam Rijnkanaal in Utrecht is verre van ideaal, zegt Goorden. "Het is smal, met veel bruggen en druk bevaren met vooral recreatieboten. Twee boten kunnen elkaar net passeren, maar dan houdt het ook op. Het heeft al geleid tot diverse aanvaringen."

Probleem

Een ander probleem is dat het water ook wordt bevaren door snelle jongens op een speedboot. "Die veroorzaken heel veel golfslag. Het is al een paar keer gebeurd dat een roeiboot is omgeslagen. En dan lig je daar halverwege het parcours in het vaak ijskoude water." De beide verenigingen zijn al een tijdje op zoek naar een oplossing voor met name de snelle en vooral ook ambitieuze wedstrijdroeiers binnen de vereniging.

Onderhandelingen

Sinds december vorig jaar zijn de verenigingen in onderhandeling met de gemeente Vianen. De roeiers krijgen binnenkort naar verwachting een stuk oever ter beschikking op het nu nog braakliggende terrein van de nieuwe bouwlocatie Sluiseiland. Daar zal een steiger worden aangelegd en een opslagloods voor enkele roeiboten worden gebouwd. Het gaat om een tijdelijke oplossing. De gemeente Utrecht werkt ondertussen aan een definitieve oplossing voor de beperkte roeimogelijkheden op het Utrechtse Merwedekanaal. Ross: "Maar die definitieve oplossing zal nog minstens twee jaar duren. Tot er gebouwd wordt op Sluiseiland mogen wij er gebruik van maken. We zijn daar heel blij mee."

Handig

De wedstrijdroeiers trainen zo'n tien tot twaalf keer per week. Vooral in het weekend zullen ze naar Vianen uitwijken. Ross: "Het is heel handig dat we over opslagruimte kunnen beschikken voor de boten, zodat we die niet steeds hoeven te verslepen van Utrecht naar Vianen. De totale kosten van de voorzieningen worden geraamd op tienduizenden euro's. Dat is best veel geld, maar voor een goede roeiboot ben je ook al gauw dat bedrag kwijt."