2800 adressen verstoken van snel internet

regio • Op ruim 2800 adressen in Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal komt geen aansluiting voor breedband als het aan marktpartijen ligt. Regio Rivierenland wil daarom verder met het project om als overheid de infrastructuur aan te leggen.

De regio bekijkt al sinds 2014 hoe zij de buitengebieden kan voorzien van een dekkend breedbandnetwerk. Daarvoor moet zeker zijn dat marktpartijen dat niet uit zichzelf oppakken, anders ziet de Europese Unie de bemoeienis als ongeoorloofde staatssteun. De gemeenten hebben dat nu uitgezocht.

Er blijken in de tien gemeenten 13.483 huishoudens te zijn die nu voor een internetverbinding afhankelijk zijn van een enkele koperdraad. In Lingewaal zijn dat er 605, in Geldermalsen 1472 en in Neerijnen 1326. Die adressen bevinden zich vooral in het buitengebied, maar ook op industrieterreinen (ruim vijfhonderd in de drie gemeenten).

Regio Rivierenland vroeg alle bedrijven die breedband aanleggen of zij met een bijdrage van de overheid aan de slag willen op die adressen. Daar zijn geen reacties op gekomen die een honderd procent dekkend netwerk garanderen. Sommige aanbieders willen ook geen staatssteun omdat ze dan verplicht worden het netwerk open te stellen. Zij kunnen dan niet bepalen welke pakketten ze klanten aanbieden.

Voor de industrieterreinen kwam er wel goed nieuws uit de marktconsultatie: er ligt een 'realistisch en aantrekkelijk' voorstel van Fore Freedom voor de verglazing van alle nog niet verglaasde bedrijventerreinen in Regio Rivierenland. Zonder staatssteun. Het ziet er dan ook naar uit dat de industrieterreinen sneller breedband zullen hebben dan de overige adressen met alleen enkel koper.

Dit najaar besluiten de tien gemeenteraden naar verwachting om de regio toestemming te geven voor het vervolg. Er moet goedkeuring van de Europese Commissie komen en een plan voor de ondergrondse infrastructuur en keuzes rondom herstraten.

Als alles doorgaat, betekent dat nog niet dat de hele regio ooit glasvezel krijgt. In gebieden waar coax beschikbaar is, mag de overheid niet ingrijpen.


Janneke Boogaard