• Johan van Es (HSSC'61) wordt op zijn huid gezeten door Roderick van Duinen.
• Johan van Es (HSSC'61) wordt op zijn huid gezeten door Roderick van Duinen. Foto: Peter Verbeek

'Heicop' doet zichzelf tekort in burenruzie

SC Everstein verslaat HSSC'61

everdingen • De enige streekderby voor SC Everstein en HSSC '61 stond al op de derde speeldag op het programma. De bezoekers begonnen op papier als favoriet, kregen ook verreweg de meeste kansen, maar schoten de ballen vrijwel steeds over het doel van de thuisclub. SC Everstein was aanzienlijk effectiever en won met 2-0.

In het eerste kwartier gebeurde er niet alleen veel, het was ook het aantrekkelijkste deel van de wedstrijd. Al in de derde minuut kreeg Arwin van Soest een redelijk vrije kans, maar hij wipte de bal in de handen van Everstein-goalie Ricardo de Keijzer. Twee minuten later werd Floris Kool door Jordi Leeuwis aan het shirt vastgehouden. De bonkige aanvoerder, die met de even robuuste Peter Verwolf menig duel uitvocht, ging wat theatraal ter aarde. Arbiter Klop kon niet anders dan de bal op de stip leggen. Kool spotte met een oude voetbalwet en zijn pingel werd met de voet gekeerd door De Keijzer. Tegen de veldverhouding in namen de roodwitten in de twaalfde minuut de leiding. Jori Goené kopte de vrije trap van de flets spelende Sander Bergshoeff door naar Robbie de Roos, die de bal in de touwen werkte: 1-0. Het was de eerste competitietreffer van SC Everstein, en die had niet op een beter moment kunnen vallen. Beide elftallen lieten aanvankelijk genoeg strijd en passie zien, maar HSSC '61 was iets sterker. Halverwege de eerste helft maakte Leeuwis een overtreding op Van Soest, en met een gele kaart op zak kon die zich niet veel meer veroorloven. Geleidelijk werd de passing van SC Everstein slordiger. De gasten kregen de ballen soms cadeau, maar de mogelijkheden die daar uit ontstonden waren aan niemand besteed. Na een lange aanval kreeg Lucas van Dam kort voor rust een vrije kans, maar hij schot de bal naast de verste paal.

Pionnen

De verwachting was dat HSSC '61 een extra aanvaller binnen de lijnen zou brengen om meer druk te zetten op Leeuwis en Erik Bergshoeff, de zwakste pionnen in de verdediging van de gastheren. Dat gebeurde echter niet, bovendien speelden Leeuwis en Bergshoeff in het tweede bedrijf veel beter en hielden ze zich prima staande. SC Everstein had zelfs meer balbezit, maar ontbeerde het vernuft om daar munt uit te slaan. Rond de tiende minuut lieten de zwartbroeken opnieuw twee aardige kansen aan zich voorbij gaan. En nadat Nader Mechichi de bal, op aangeven van Goené, met een diagonaal schot voorbij doelman Niek de Vos had geschoten (2-0), was het duidelijk dat HSSC '61 heel diep zou moeten gaan om nog wat te verdienen. De bezoekers waren danig van hun stuk. Bij balbezit werden ze flink op hun huid gezeten en dat vertaalde zich in zwakke passing. Na bijna twintig minuten volgde een dubbele wissel, maar ondanks dat bleef er achterin een ketting van vier verdedigers. SC Everstein vond het allemaal prima en zat er echt niet mee dat HSSC '61 met zichzelf in de knoei zat. Hoewel iedereen bij de roodwitten een tandje bij zette, kregen de gasten nog tal van kansen om in elk geval aansluiting te krijgen. Keeper De Keijzer verwerkte schoten van Mark van Dalen en Kool, en had geluk dat ook het vizier van invaller Frank de Goeij slecht was afgesteld. De laatste kans was voor de thuisclub, maar de redding van keeper De Vos op het goede schot van invaller Delaney Khoeblal mocht er zijn.

Verwerken

"Het zal wel een paar dagen duren om deze zure nederlaag te verwerken", vond HSSC '61-trainer Marten Boverhof. "We hebben kansen zat gehad, en alleen daarom al hadden we moeten winnen. We hadden bij rust al op voorsprong moeten staan."

"Omdat ik de tent achterin niet meteen open wilde gooien, heb ik even gewacht voor ik een dubbele wissel toepaste. Daar zijn we echter niet beter door gaan voetballen. We waren beter, maar dat is voor mij een wel héél schrale troost. HSSC '61 heeft zich vandaag ernstig te kort gedaan."

"HSSC '61 begon sterk, maar over de hele wedstrijd gezien vond ik Everstein beter", meende trainer Peter de Vaal. "We waren super gemotiveerd en ons spel gaat er wekelijks op vooruit. We zijn nog lang niet waar we moeten zijn, maar dit is een opsteker waar we mooi verder mee kunnen."