• Elise Zijlstra gaat zanglessen en -workshops verzorgen in Haaften.
• Elise Zijlstra gaat zanglessen en -workshops verzorgen in Haaften. Foto: aangeleverd

Zangpraktijk in de Burcht van Haeften

haaften • Elise Zijlstra uit Haaften huurt sinds deze maand een ruimte het kulturhus in Haaften om daar haar zangpraktijk voort te zetten. Ze geeft naast zanglessen ook zangworkshops en verheugt zich erop om in haar mooie nieuwe ruimte haar (nieuwe) leerlingen les te geven.

Elise Zijlstra is aan haar laatste (en derde) studiejaar begonnen in Kopenhagen (Denemarken). Daar wordt ze in deeltijd opgeleid tot zangdocent en zangeres middels de zangmethode 'complete vocal technique' (cvt) aan het grootste zanginstituut van Europa. Elk jaar gaat ze er zes keer naartoe en maakt daar steeds vier zeer intensieve lesdagen mee. "Dit is de beste beslissing die ik ooit in mijn leven heb genomen. Eerst zag ik veel beren op de weg; kosten, tijd, leeftijd. Ik was bijna 49 toen ik eraan begon in 2014. Maar ja, het is niet voor niets een passie. Daar hoort het volgen van je hart echt bij."

Elise heeft vanaf haar achttiende in verschillende bands gezongen en percussie gespeeld. Van blues tot rock en van funk tot fado. Ze heeft ook al jarenlang zangles gehad van verschillende docenten. Lisa Boray [Goede Tijden Slechte Tijden, Break it Out] leerde haar om zelf vocalisten te coachen. Dat deed ze onder meer bij de musical 'Kristal'. Met veel passie is zij ruim zeven jaar coach geweest van het moderne pop-rockkoor KOORbusiness.

Vanaf 2005 geeft ze zanglessen en -workshops, maar ze had behoefte aan verdieping. De opleiding die ze nu volgt in Kopenhagen, is heel volledig. Vakken als anatomie, zangtechniek, pedagogiek, psychologie, interpretatie, improvisatie, het leiden van workshops, lesgeven. Alles komt aan bod. En alles is in het Engels. "Deze complete vocal technique kan iedereen leren en is ook echt leuk om te ontdekken. Je hebt direct resultaat en kunt alle klanken produceren die je wilt op een gezonde manier. Dus zonder hees te worden. Het is niet meer zoals vroeger dat er een zangjuf achter de piano jou precies vertelde wat je allemaal fout deed. Nee, dit is een methode die uitgaat van de leerling. Die bepaalt zelf wat hij of zij wil leren en geeft zelf aan waar de behoefte ligt. Als docent help ik dan de sound te creëren die de leerling graag wil. Gaandeweg de les komen er allerlei facetten aan bod waar de leerling dan profijt van heeft om het doel te behalen. Alles op een opbouwende positieve manier."

Elise geeft nu in de Burcht van Haeften op allerlei niveaus en verschillende disciplines workshops en zangles. Er is de basisworkshop complete vocal technique (cvt), een zangworkshop voor koren en een zangworkshop interpretatie. Maar ze geeft ook een zangworkshop improvisatie en voor mensen die niet echt uit zijn op het verbeteren van hun techniek, maar gewoon lekker willen zingen is er een 'sing en swing-workshop'. Meer informatie over data en tijden is te vinden op de website.


q www.ezsinging.nl/artist/cvt/