Over valpreventie en bewegen

lingewaal • Uit de GGD-gezondheidsmonitor blijkt dat één op de vijf ouderen boven 75 jaar in Lingewaal wel eens (bijna) valt. Daarom is het project 'Fit, veilig & vitaal' bedacht. Doel is het wegnemen van valangst en het stimuleren van ouderen om vooral in beweging te blijven.

Fysiotherapie Asperen, Procare Fysiotherapie, de wijkverpleegkundige van het sociaal team Lingewaal, de ouderenadviseur en vrijwillige woonadviseurs van WelzijnLingewaal, het Seniorenplatform, GGD Gelderland-Zuid en de gemeente Lingewaal zijn betrokken bij het project.

Senioren vallen zowel binnenshuis als buitenshuis. Er zijn verschillende oorzaken voor een valpartij. Slecht zien, gebruik van verschillende soorten medicijnen, duizeligheid, obstakels in huis of op de weg, weinig bewegen, slecht lopen of verkeerde schoenen. De gevolgen van een val zijn soms ernstig, bijvoorbeeld bij een breuk van de heup. Herstellen gaat dan vaak moeizaam. Of mensen worden bang om nog een keer te vallen. Ze durven dan niet meer alleen op pad te gaan.

Om mensen te voorzien van praktische tips om vallen te voorkomen, zijn er in het najaar verschillende informatiebijeenkomsten gepland. Tijdens deze bijeenkomsten wordt het belang van bewegen uitgelegd en krijgen mensen zelf ook tips om vallen te voorkomen. Verder wordt informatie gegeven over woningaanpassingen en over voeding en medicatie. Ook is er de mogelijkheid in gesprek te gaan met deskundigen over hoe mensen zo lang mogelijk fit en vitaal kunnen blijven.

In samenwerking met de gemeente komen er in de sporthallen van Asperen en Herwijnen ook fittesten-dagen voor inwoners van 65plus die meer willen bewegen. Iedereen vanaf deze leeftijd ontvangt hiervoor in oktober een uitnodiging. Tijdens deze dag kunnen geïnteresseerden gratis een basistest laten doen onder leiding van de fysiotherapeut. In deze test wordt bijvoorbeeld het vetpercentage, de balans en kracht en het uithoudingsvermogen gemeten. Aan de hand hiervan krijgen deelnemers een beeld van de algehele fitheid. Ze krijgen vervolgens een persoonlijk bewegingsadvies om de fitheid op peil te houden of te verbeteren.