Tjerk Bruinsma: informele, sluwe teamspeler

schoonhoven • Groningse nuchterheid gecombineerd met humor en een sociaal gevoel. Dat is Tjerk Bruinsma, de nieuwe waarnemer in Leerdam, ten voeten uit. Hij is bovenal een sluwe teamspeler. Dat maakt hem zeer geschikt voor het smeden van een fusiegemeente.

In Alphen aan den Rijn en de gemeente Krimpenerwaard waren betrokkenen zeer te spreken over zijn subtiele aanpak. Bruinsma ("Zeg maar Tjerk") staat dicht bij de politiek én de burger. De voormalige PvdA-burgemeester van Vlaardingen houdt wel van een pittige klus en staat daarom – evenals André Bonthuis – hoog genoteerd in de notitieboekjes van de Commissarissen van de Koning.

Gedoogpartners

In de Krimpenerwaard kreeg Bruinsma op 1 januari 2015 van CdK Jaap Smit de taak om fervente tegenstanders om te scholen tot gedoogpartners. Wie de politieke tegenstellingen tussen Schoonhoven en Vlist enerzijds en Nederlek, Ouderkerk en Bergambacht anderzijds kent, kan getuigen van een geslaagde uitvoering. Als voorzitter van het nieuwe college kon hij bij zijn afscheid in april 2016 terugblikken op een bijna rimpelloze periode, waarin het vooral draaide om harmonisatie van belastingen en het samensmelten van gemeentelijke afdelingen.

Op het diplomatieke vlak was hij flexibel en hield hij alert de vinger aan de pols. Als tussenpaus wilde hij zijn opvolger niet opzadelen met een erfenis. Enkele zwaarwegende besluiten over de nieuwe locatie van de brandweerkazerne en de opvang van asielzoekers schoof hij handig door naar de nieuw benoemde Roel Cazemier.

Gewicht

Transparant bestuur heeft hij hoog in het vaandel. Wekelijkse toelichting op collegebesluiten en nieuwe ontwikkelingen zijn vaste onderdelen van zijn communicatie met de media. Tijdens debatten op commissie- en raadsvergaderingen deinst Bruinsma er niet voor terug om zijn eigen wethouders met een kwinkslag uit te dagen om met goede argumenten te komen. Wie denkt dat hij of zij over hem heen kan lopen, heeft het mis. Indien nodig gooit Tjerk Bruinsma zijn volle gewicht in de strijd. En dat is vanwege zijn Bourgondische levensstijl heel behoorlijk.

Pieter van der Laan